prekretnica u proizvodnji ovog obnovljivog izvora

Energija vetra uz dodatna ulaganja ove godine prelazi nivo od jednog teravata

BiznisEkologijaSvet

1.6.2023 19:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Energija vetra uz dodatna ulaganja ove godine prelazi nivo od jednog teravata Energija vetra uz dodatna ulaganja ove godine prelazi nivo od jednog teravata
Novi ukupni instalirani kapacitet energije vetra porastao je za devet odsto prošle godine, na 906 gigavata (GW), uz instalaciju 77,6 GW novih kapaciteta energije... Energija vetra uz dodatna ulaganja ove godine prelazi nivo od jednog teravata

Novi ukupni instalirani kapacitet energije vetra porastao je za devet odsto prošle godine, na 906 gigavata (GW), uz instalaciju 77,6 GW novih kapaciteta energije vetra u električne mreže, pokazali su nedavni podaci Globalnog saveta za energiju vetra (GVEC).

GVEC je saopštio da će energija vetra uz dodatna ulaganja ove godine preći nivo od jednog teravata, što je na neki način prekretnica u ovoj oblasti, prenosi Anadolu Agency.

Prema GVEC-u, istorija energije vetra datira više od 45 godina od kada su inženjeri u Danskoj počeli da eksperimentišu sa dizajnom ove energije koja služe kao kamen temeljac trenutnog poslovanja širom sveta. Prošla godina je bila treća najbolja ikada za nove globalne kapacitete od 78 GW.

GVEC Market Intelligence predviđa da će ova godina biti prva godina koja će premašiti 100 GV novih kapaciteta na globalnom nivou, dostižući međugodišnju stopu rasta od 15 odsto.

Pored toga, savet predviđa nove dodatke kapaciteta od 680 GW u narednih pet godina, između 2023. i 2027. godine, što predstavlja povećanje od 136 GW godišnje do 2027.

Prognoza do 2030. godine je dobra, predviđa se rast od 13 odsto godišnje, a novi cilj, dva teravata ove energije očekuje se za samo sedam godina.

Ovo će se postići nadogradnjom, uključujući reforme energetskog sistema u Evropi zamenom fosilnih goriva obnovljivim izvorima, kako bi se postigla energetska bezbednost nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Osim toga, posvećenost Kine daljem širenju uloge obnovljivih izvora energije u svom energetskom miksu i očekivano desetogodišnje povećanje instalacija u SAD, podstaknuto usvajanjem Zakona o smanjenju inflacije (IRA), pomoći će da se povećaju globalne instalacije za energiju vetra.

  • SUNCE

    2.6.2023 #1 Author

    Energija vetra je dosta skupo ulaganje za skromne rezultate zato se i razvijala tako sporo iako se za nju zna već 60 godina.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...