SRBIJI 70 MILIONA EVRA BESPOVRATNE POMOĆI OD EU Najveći deo novca za poljoprivredu i ruralni razvoj

EUSrbijaVesti

29.5.2020 13:07 Autor: Ljiljana Begović 2

SRBIJI 70 MILIONA EVRA BESPOVRATNE POMOĆI OD EU Najveći deo novca za poljoprivredu i ruralni razvoj SRBIJI 70 MILIONA EVRA BESPOVRATNE POMOĆI OD EU Najveći deo novca za poljoprivredu i ruralni razvoj
Evropska unija Srbiji opredelila je 70 miliona evra bespovratnih sredstava Srbiji u okviru prvog dela IPA programa za 2020. godinu, a finansijski sporazum o... SRBIJI 70 MILIONA EVRA BESPOVRATNE POMOĆI OD EU Najveći deo novca za poljoprivredu i ruralni razvoj

Evropska unija Srbiji opredelila je 70 miliona evra bespovratnih sredstava Srbiji u okviru prvog dela IPA programa za 2020. godinu, a finansijski sporazum o tome potpisan je u Beogradu.

Sporazum su potpisali ministar za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici(Sem Fabrizi), u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, a ceremoniju potpisivanja putem video linka pratio je i evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji(Olivér Várhelyi).

Foto: Tanjug

U fokusu prvog dela IPA programa za 2020. godinu su lokalni razvoj, konkurentnost i zapošljavanje.

Za konkurentnost, poljoprivredu, inovativnost i ruralni razvoj, uz grantove opredeljeno je 30 miliona evra za do 450 mikro preduzeća, startapove i organizacije za poslovnu podršku u manje razvijenim regionima Srbije.

Foto: Tanjug

Poseban fokus stavljen je na jačanje kapaciteta za nadzor i reagovanje na zarazne bolesti, nakon pandemije virusa korona, a za to je, kao i za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu najugroženijih, opredeljeno 25 miliona evra.

Preostalih 15 miliona evra iz Sporazuma opredeljeno je za podršku Srbiji u procesu pristupanja EU i to za podršku srpskim institucijama za uspešno vođenje procesa evropskih integracija.

Rezultati koji se očekuju su da institucije u sektorima saobraćaja, energetike, zdravstva i poljoprivrede budu osposobljene da usaglašavaju domaće propise sa EU i da okončaju pristupne pregovore u svojim oblastima.

Foto: Tanjug

Takođe, očekuje se i poboljšani operativni sistem za upravljanje distribucijom gasa i sposobnost tog sistema da nadgleda i upravlja infrastrukturom za distribuciju gasa, kao i ispunjeni uslovi za pristupanje Carinskoj uniji,prenosi Tanjug.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je Evropskoj uniji i državama članicama na sredstvima koja izdvaja za Srbiju, kroz IPA programe, jer taj novac, ističe, mnogo znači Srbiji, tim pre, kada se zna da države taj novac nisu morale da upute našoj zemlji.

“Nijedna država članica EU nije obavezna da novac svojih poreskih obveznika troši na nas. Mogli bi da ga potroše na svoje potrebe, da urade šta hoce sa njim i zato sam veoma zahvalan svim zemljama, administraciji EU koja je tu odluku donela”, rekao je Vučić.

EU je Srbiji opredelila 70 miliona evra, a još 98 miliona Srbija bi trebalo da dobije do kraja godine.

  • Ivan

    29.5.2020 #1 Author

    Svaka čast EU na pomoći.

    Odgovori

  • GocaBG

    29.5.2020 #2 Author

    Treba ulagati u poljoprivredu kod nas..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...