Snižavanje starosne granice usaglašeno sa direktivom EU

Srbiji nedostaje 20.000 profesionalnih vozača autobusa

Bolji posaoSrbija

18.8.2023 08:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Srbiji nedostaje 20.000 profesionalnih vozača autobusa Srbiji nedostaje 20.000 profesionalnih vozača autobusa
Direktor Udruženja drumskog saobraćaja „Srbija-transport“ Goran Aleksić kazao je da Srbiji nedostaje 20.000 profesionalnih vozača, odnosno 20 odsto potrebnih profesionalnih vozača autobusa. Aleksić, koji... Srbiji nedostaje 20.000 profesionalnih vozača autobusa

Direktor Udruženja drumskog saobraćaja „Srbija-transport“ Goran Aleksić kazao je da Srbiji nedostaje 20.000 profesionalnih vozača, odnosno 20 odsto potrebnih profesionalnih vozača autobusa.

Aleksić, koji je član Izvršnog odbora Unije poslodavaca, je naveo da su to podaci Agencije za bezbednost saobraćaja, te ukazao i da su kriterijumi za zapošljavanje sniženi.

„Prosečna starost (vozača) je preko 55 godina. Kriterijumi za zapošljavanje su veoma spušteni, a to doprinosi snižavanju kvaliteta usluge i urušavanju bezbednosti u saobraćaju“, kazao je on, prenosi Danas, pozivajući se na RTS.

Aleksić smatra i da je novo zakonsko rešenje o snižavanju starosne granice za profesionalne vozače u potpunosti usaglašeno sa direktivom EU.

Dodao je i da se u Srbiji već godinama unazad sprovodi izuzetno kvalitetna obuka za profesionalne vozače.

„Smatram da će mladi i obrazovani ljudi biti poželjniji poslodavcima u drumskom transportu, posebno u uslovima digitalizacije i novih tehnoloških rešenja u transportu“, kazao je Aleksić.

Istakao je da je zarada profesionalnih vozača u Srbiji „veoma visoka u odnosu na druga zanimanja“.

Profesionalni vozači, kako je više puta ranije ukazivano, napuštaju Srbiju jer u evropskim državama imaju i veće plate i bolje uslove rada.

Zbog toga, u gradskom prevozu u Beogradu je angažovano tridesetak vozača iz Šri Lanke.

 • Goran

  18.8.2023 #1 Author

  Pa,dokle,više…..Samo platite vozača po radnom satu i prijavite ga na pristojnu sumu,a,ne,kao čistačicu i eto vozača….Velika mudrost….

  Odgovori

 • DASHA

  18.8.2023 #2 Author

  Konacno tekst i na ovu temu. Bravo.

  Odgovori

 • Brana

  3.9.2023 #3 Author

  Ne bi oni otišli da su bili dobro plaćeni i poštovani

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.