Broker Vladimir Đukanović smatra da cene kredita nisu dostigle plafon

Srpski vuk sa Volstrita: Izbegavajte kredite, novac treba ulagati na berzu

BerzaBiznisInvesticijeSrbija

9.3.2023 09:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Srpski vuk sa Volstrita: Izbegavajte kredite, novac treba ulagati na berzu Srpski vuk sa Volstrita: Izbegavajte kredite, novac treba ulagati na berzu
Broker Vladimir Đukanović, poznat i kao „srpski vuk sa Volstrita“, koji je bio glavni trgovac u JP Morgan i John Levin Europe, rekao je... Srpski vuk sa Volstrita: Izbegavajte kredite, novac treba ulagati na berzu

Broker Vladimir Đukanović, poznat i kao „srpski vuk sa Volstrita“, koji je bio glavni trgovac u JP Morgan i John Levin Europe, rekao je za RTS da jeftinih kredita nema, da je njihovo vreme prošlo i da bi ih trebalo izbegavati po svaku cenu.

Mladima je preporučio da svoj novac ulože u berzu za koju, kako je istakao, nije potrebna obimna edukacija.

Đukanović je ocenio da još nije dostignut plafon kada je reč o cenama kredita, a ukazao je i da pokazatelji o kretanju inflacije u Velikoj Britaniji i EU nisu povoljni.

„U Evropi je slična situacija. Imali smo dosta sreće sa vanredno toplom zimom. Zašto su februar i mart bitni? Zato što je rat u Ukrajini počeo prošle godine u to vreme i cene su skočile za desetak posto i sada je pitanje da li će oni naći taj cenovni plato ili će nastaviti da skaču dalje. Nažalost, dalje indikacije su da će nastaviti da skaču, jer jednostavno suviše novca je odštampano, a centralne banke ne reaguju dovoljno brzo. Koliko god da je ovo bolno, nije dovoljno bolno da bi se iz sistema izbacio višak novca“, ocenio je Đukanović.

Istakao je da jeftinih kredita nema i da bi ih trebalo izbegavati po svaku cenu, kao i da je vreme jeftinog novca prošlo.

Ako držite taj novac u slamarici, onda ste u najvećem problemu, zato što ako vam je inflacija deset posto, za godinu dana će novac vredeti deset posto manje. Uvek ljudima savetujem da stave određenu količinu novca, naročito mlađi ljudi, na berzu i da taj novac jednostavno akumuliraju godinama“, objasnio je Đukanović.

Napomenuo je da kratkoročne investicije ne postoje i da je potrebno svakog meseca odvajati novac i onda ste sigurni u penziji. Poručio je i da je potrebno i 30 do 40 godina da bi se osetile blagodeti ulaganja.

  • NATI29

    12.3.2023 #1 Author

    Kamate su toliko skocile da se kredit ni za kola nikako ne isplati

    Odgovori

  • GOCA BG

    12.3.2023 #2 Author

    Kredite samo ko mora..

    Odgovori

  • Mima

    15.3.2023 #3 Author

    Ne bih se slozila da za investiranje novca na berzi ne treba obimna edukacija. Detaljne analize i stalno prikupljanje informacija su neophodan za svako ulaganje novca. Tacno je da se novac moze akumulirati na berzi i u tom slucaju je bolje odluciti se za preduzeća koja imaju dugu tradiciju dobrog poslovanja.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...