Domaći telekomunikacioni operator najavio emisiju obveznica

Lučić: Telekom Srbija korporativnom obveznicom želi da privuče investitore iz SAD i Evrope

BerzaFirme u fokusuSrbija

7.3.2023 16:44 Autor: Milica Rilak 4

Lučić: Telekom Srbija korporativnom obveznicom želi da privuče investitore iz SAD i Evrope Lučić: Telekom Srbija korporativnom obveznicom želi da privuče investitore iz SAD i Evrope
Želimo da na jesen izdamo korporativne obveznice na evropskom tržištu kapitala, u vrednosti od najmanje 500 miliona evra, i to najverovatnije na Frankfurtskoj ili... Lučić: Telekom Srbija korporativnom obveznicom želi da privuče investitore iz SAD i Evrope

Želimo da na jesen izdamo korporativne obveznice na evropskom tržištu kapitala, u vrednosti od najmanje 500 miliona evra, i to najverovatnije na Frankfurtskoj ili Luksemburškoj berzi, potvrdio je za Biznis.rs generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić. U razgovoru za naš portal podsetio je da su za takav potez bili spremni još u maju prošle godine, ali da su odustali posle izbijanja rata u Ukrajini i nestabilnosti koja je usledila.

„Izdavanje korporativne obveznice planirali smo još prošle godine, a ideja je bila da dug diverzifikujemo i ‘podelimo’. Dakle, to ne bi bilo novo zaduživanje već bi polovina našeg duga bila „bankarska“ a druga u korporativnim obveznicama“, rekao je Lučić za naš portal.

Podsetimo da je generalni direktor Telekoma Srbija u izjavi agenciji FoNet u julu prošle godine naveo da se ukupno 1,455 milijardi evra duga Telekoma Srbija odnosi na bankarske kredite u vrednosti od 1,266 milijardi evra i 23,5 milijarde dinara korporativnih obveznica, koje je Telekom na domaćem tržištu emitovao krajem septembra 2020. godine.

„Kada je reč o našoj strategiji razvoja, koju sprovodimo od 2018. godine, deo duga refinansiraćemo kreditima, a deo korporativnim obveznicama“, najavio je tada Lučić.

Miloš Đurđević i Vladimir Lučić / Foto: PrintScreen KBF Live

Za izdavanje korporativnih obveznica bili su, kako nam je rekao, spremni još u maju prošle godine, ali su celu operaciju odložili zbog izbijanja rata u Ukrajini i nestabilnosti koja je usledila.

„Nismo, međutim, odustali od tog plana, jer je važno ne samo da uradimo diverzifikaciju dugovanja, već i da proširimo poslovanje na zemlje Zapadne Evrope i SAD. Verujemo da putem korporativnih obveznica možemo da privučemo mnoge američke i zapadnoevropske investitore koji mogu da razumeju cilj projekata širenja poslovanja koje sprovodimo“, rekao je Lučić za Biznis.rs.

Iz svih tih razloga, kako naglašava, Telekom Srbija očekuje da će na tržištu korporativnih obveznica dobiti povoljnije uslove nego da kapital prikuplja kod banaka.

Foto: Freepik.com

„Naša kompanija svakog kvartala postaje sve jača sa stanovišta prihoda i profitabilnosti, a prihode smo povećali u svim ćerkama firmama“, izjavio je Lučić za naš portal.

Kada je reč o emitovanju obveznica, podseća da je i na Kopaonik biznis forumu istaknuto da Evropa, posle perioda velikih ekonomskih nestabilnosti, ide ka stabilizaciji i da je zato ova jesen pravi trenutak da Telekom Srbija sprovede plan o izlasku na tržište korporativnih obveznica u septembru ili oktobru.

„Optimisti smo i mislim da je to pravi put, a nadam se da ćemo ‘povući nogu’ i da će i druge srpske kompanije shvatiti da finansiranje mogu da obezbede i na tržištu kapitala“, poručio je Lučić u izjavi za Biznis.rs.

Glavni broker brokerske kuće Momentum Nenad Gujaničić, međutim, ne vidi mnogo razloga za optimizam kada je reč o izlasku Telekoma Srbija na tržište korporativnih obveznica.

Foto: Nenad Gujaničić/privatna arhiva

„U načelu, ideja da dug kompanije bude u rukama investitora je dobra, naročito sa aspekta da kompaniji fali transparentnosti u poslovanju i da godinama izbegava kotiranje na berzi iako su tehnički uslovi obezbeđeni, a akcionari su skoro svi građani Srbije“, ocenio je Gujaničić u izjavi za Biznis.rs.

Najvećim problemom za Telekom Srbija smatra „pogolemi dug“ koji je, kako je naveo, na kraju 2021. godine iznosio blizu dve milijarde evra.

„Ne verujem da je nešto promenjeno nabolje tokom 2022. godine. Ova finansijska struktura je bila rizična i u periodu niskih kamata, a u promenjenim okolnostima nije potrebno previše govoriti. Ako se ovome doda činjenica da kompanija mora da uloži ogromna sredstva u 5G mrežu, ne vidim prostora da se kratkoročno smanji ovo finansijsko opterećenje“, zaključio je Gujaničić.

  • SUNCOKRET

    8.3.2023 #1 Author

    Mnogo bolje od ovoga je nemati dugovanja i onda vam ne trebaju korporativnom obveznice.

    Odgovori

  • VOJKAN

    8.3.2023 #2 Author

    Investicija u našoj zemlji jesu neophodne, ali treba pre svega podsticati domaću privredu

    Odgovori

  • GOCA BG

    11.3.2023 #3 Author

    Treba ulagati u nase firme u nase ljude…

    Odgovori

  • Vladimir

    21.5.2023 #4 Author

    Kada ćete platiti više mesečna dugovanja prema pod izvođačima i dobavljačima opreme? Sramota.Molim odgovor.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...