Mišljenje daju licencirani procenitelji

Šta rade banke kada se nekretnina proceni na manju vrednost u odnosu na kupoprodajnu cenu?

BankeInvesticijeNekretnineSrbija

29.7.2024 16:37 Autor: Milica Vojtek 4

Šta rade banke kada se nekretnina proceni na manju vrednost u odnosu na kupoprodajnu cenu? Šta rade banke kada se nekretnina proceni na manju vrednost u odnosu na kupoprodajnu cenu?
Ukoliko svoje stambeno pitanje želite da rešite kupovinom stana ili kuće tako što ćete podići kredit, moraćete najpre da uradite procenu vrednosti nekretnine koju... Šta rade banke kada se nekretnina proceni na manju vrednost u odnosu na kupoprodajnu cenu?

Ukoliko svoje stambeno pitanje želite da rešite kupovinom stana ili kuće tako što ćete podići kredit, moraćete najpre da uradite procenu vrednosti nekretnine koju želite da kupite. Takođe, onima koji svoje nekretnine žele da prodaju, a nisu najsigurniji po kojoj ceni bi to mogli da urade, ova vrsta procene može dosta da pomogne.

Prema Zakonu o licenciranim proceniteljima vrednosti nepokretnosti, procenom tržišne vrednosti nekretnine bavi se isključivo licencirani procenitelj. Procena je obavezna kod podizanja stambenog kredita. Međutim, šta se dešava kada procenitelj stan ili kuću proceni na niži iznos od kupoprodajne cene oko koje su se kupac i prodavac saglasili?

Iz NLB Komercijalne banke objašnjavaju, pre svega, da se stambeni krediti odobravaju za kupovinu, izgradnju, adaptaciju, rekonstrukciju, sanaciju i dogradnju/nadziđivanje stambenog objekta, kao i za refinansiranje stambenih kredita u otplati.

Za njih mogu aplicirati klijenti koji primaju redovnu zaradu ili penziju putem tekućeg računa ove banke.

“NLB Komercijalna banka sarađuje sa grupom ovlašćenih procenitelja u situacijama kada klijent podnese zahtev za kredit za kupovinu nepokretnosti. Njihovo poznavanje tržišta je ključno u određivanju vrednosti, u ovom slučaju stana/kuće. U slučaju da je procenjena vrednost manja u odnosu na kupoprodajnu cenu banka je u obavezi da se pridržava cene koju odrede ovlašćeni procenitelji kao eksperti u poznavanju tržišta”, navode iz ove banke.

To praktično znači da ako se iznos dogovorene cene i procenjene vrednosti nekretnine ne poklapaju, kupac ne može da računa na kupovinu stambenim kreditom – ili će razliku morati da pokrije na neki drugi način (u gotovini, gotovinskim kreditom, pozajmicom od rođaka ili prijatelja…).

Foto: Freepik

Kako se procenjuje vrednost nekretnine?

Glavna uloga procenitelja nekretnina je da pruži objektivno mišljenje o vrednosti određene nepokretnosti, temeljeno na detaljnoj analizi njenih karakteristika i stanja na tržištu, objašnjeno je na sajtu agencije za trgovinu nekretninama City Expert.

Procenitelji svoje stručno mišljenje daju na osnovu analize tržišta, pregleda nekretnine, prikupljenih podataka i pravne provere.

Faktori koji najčešće utiču na formiranje cene su lokacija, mikrolokacija, kvalitet i starost gradnje, uknjiženost, kvadratura, stanje i opremljenost nekretnine.

Lokacija ima najveći uticaj na vrednost nekretnine i pravilo je da cena raste što se nekretnina nalazi bliže centru grada.

Kada se govori o mikrolokaciiji, misli se pre svega na neposrednu okolinu nekretnine – blizinu vrtića, škole, parkova, marketa, tržnih centara i slična.

Banka daje do 80 odsto procenjene vrednosti

Pri kupovini nekretnine na kredit treba znati da banke odobravaju pozajmice u visini do 80 odsto procenjene vrednosti.

Banke tome pribegavaju kako bi zaštitile novac koji su uložile, jer ukoliko se desi da klijent prestane da vraća rate kredita aktivira se hipoteka i on izlazi iz stana, a banka smatra da za 80 odsto procenjene vrednosti može da proda stan i „izvuče“ svoja sredstva nazad.

Proverite koliko vredi vaša nekretnina – RGZ procenio vrednost svih stanova u Srbiji

Republički geodetski zavod (RGZ) saopštio je da je procenio vrednost svih stanova u Srbiji i tu besplatnu informaciju učinio dostupnom za sve profesionalne korisnike, a uskoro i za sve građane Srbije.

„Sada svi mogu da dobiju informaciju o procenjenoj vrednosti svojih nepokretnosti, i to putem novog eKatastra na portalu digitalnih usluga RGZ-a, čime je postavljen i treći od ukupno četiri stuba katastra za 21. vek“, rečeno je iz RGZ-a sredinom juna.

  • Inquiete

    29.7.2024 #1 Author

    Sve je to ok, ali kada će se doneti neki zakon koji će procenjivati nekretninu za izdavanje stanova? Ima tu dosta problema, ne samo oko prodaje.

    Odgovori

  • meli77

    30.7.2024 #2 Author

    Banka na ovaj način zapravo štiti i građane da ne upadaju u kredite koje neće moći da odplate

    Odgovori

  • Ivana91

    30.7.2024 #3 Author

    Banka stiti gradjane ovako

    Odgovori

  • NELY

    31.7.2024 #4 Author

    U sustini procenitelj da uvek realnu cenu , tako da bi pre stavljana nekretnine na trziste vec tad trebalo uraditi procenu .

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.