Konkurs traje do 10. Aprila

Subvencije od 300.000 dinara za samozapošljavanje            

Srbija

24.3.2023 10:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Subvencije od 300.000 dinara za samozapošljavanje             Subvencije od 300.000 dinara za samozapošljavanje            
Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je konkurs za dodelu subvencija nezaposlenim osobama za pokretanje sopstvenog biznisa koji traje do 10. aprila. Subvencija se dodeljuje... Subvencije od 300.000 dinara za samozapošljavanje            

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je konkurs za dodelu subvencija nezaposlenim osobama za pokretanje sopstvenog biznisa koji traje do 10. aprila.

Subvencija se dodeljuje u jednokratnom iznosu od 300.000 dinara, dok je za osobe sa invaliditetom rezervisan iznos od 330.000 dinara. Ova vrsta pomoći namenjena je nezaposlenima koji se vode na evidenciji NSZ i imaju završenu obuku za razvoj preduzetništva.

Kako je navedeno u konkursu NSZ, subvencija se dodeljuje radi osnivanja radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva, kao i osnivanja privrednog društva, ukoliko osnivač u njemu zasniva radni odnos.

Pravo na subvenciju može se ostvariti i udruživanjem više nezaposlenih, osnivanjem privrednog društva radi samozapošljavanja. U tom slučaju, svako lice pojedinačno podnosi zahtev.

Pravo na dodelu subvencije nezaposleno lice može da ostvari pod uslovom da je:

– prijavljeno na evidenciju nezaposlenih Nacionalne službe,

– završilo obuku za razvoj preduzetništva po planu i programu obuke u organizaciji Nacionalne službe ili druge odgovarajuće organizacije,

– ispunilo ranije obaveze i izmirilo sva dugovanja prema Nacionalnoj službi i

– u dozvoljenom okviru opredeljenog iznosa za de minimis državnu pomoć u tekućoj fiskalnoj i prethodne dve fiskalne godine, u skladu sa propisima za dodelu državne pomoći.

Nezaposleni koji ostvari pravo na subvenciju u obavezi je da obavlja registrovanu delatnost i po tom osnovu izmiruje doprinose za obavezno socijalno osiguranje najmanje 12 meseci, počev od dana otpočinjanja obavljanja delatnosti.

U slučaju kada je podnosilac zahteva osoba sa invaliditetom, potrebno je dostaviti i rešenje o invalidnosti ili proceni radne sposobnosti i mogućnosti zaposlenja ili održanja zaposlenja.

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je novi ciklus konkursa koji se odnose na samozapošljavanje i zapošljavanje, obuke i stručno usavršavanje nezaposlenih lica. Reč je o subvencijama i bespovratnim sredstvima kojima će biti zaposleno više desetina hiljada ljudi, što je ukupno izdvajanje od 6,3 milijarde evra, najavio je nedavno Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.

On je tom prilikom rekao da će u finansijske mere zapošljavanja u ovoj godini biti uključeno 21.205 osoba, od kojih će 2.285 biti osobe sa invaliditetom. U sistem aktivnog traženja posla biće uključeno još 103.250 osoba. Za ove namene planirano je izdvajanje 6,3 milijarde dinara, a pored toga 550 miliona dinara rezervisano je za osobe sa invaliditetom.

Dokumentacija potrebna za podnošenje zahteva:

– popunjen zahtev sa biznis planom na propisanom obrascu Nacionalne službe,

– dokaz o završenoj obuci, ukoliko nije završena u organizaciji Nacionalne službe.

 • ZVE84

  25.3.2023 #1 Author

  Lepa vest. Srećno.

  Odgovori

 • STRAHINJA

  25.3.2023 #2 Author

  Pa sta da rade sa tom mizerijom, ovo ne pokriva ni administrativne troskove

  Odgovori

 • GOCA BG

  26.3.2023 #3 Author

  Mali je to iznos,ali svakako znaci da se pridoda…

  Odgovori

 • VERA

  26.3.2023 #4 Author

  Još će da se pohvale posle koliko je pala nezaposlenost.

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  26.3.2023 #5 Author

  Kao super ponuda zvuči ali kad se osvrnem na sve ostalo ovo je ništa.

  Odgovori

 • Ivan

  27.3.2023 #6 Author

  300,000 dinara a strancima ide po 10k eura za svakog zaposlenog. Lepo lepo

  Odgovori

 • N.N.

  29.3.2023 #7 Author

  Mali je ovo iznos.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...