Rezultati bolji od planiranih

Suficit republičkog budžeta za prva dva meseca 5,3 milijarde dinara

Srbija

4.4.2024 10:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Suficit republičkog budžeta za prva dva meseca 5,3 milijarde dinara Suficit republičkog budžeta za prva dva meseca 5,3 milijarde dinara
U prva dva meseca 2024. godine je ostvaren suficit budžeta Republike Srbije u iznosu od 5,3 milijarde dinara, što je više od budžetskog plana... Suficit republičkog budžeta za prva dva meseca 5,3 milijarde dinara

U prva dva meseca 2024. godine je ostvaren suficit budžeta Republike Srbije u iznosu od 5,3 milijarde dinara, što je više od budžetskog plana za 52 milijarde dinara.

Prema saopštenju Ministarstva finansija za ovaj period planiran je deficit u iznosu od 46,7 milijardi dinara.

U februaru je budžetski deficit iznosio 24,9 milijardi dinara.

Takođe, u drugom mesecu ove godine naplaćeni su prihodi u iznosu od 158,6 milijardi dinara, od čega su poreski prihodi bili 140,6 milijardi dinara. Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu poreza na dodatu vrednost (PDV) u iznosu od 69,1 milijardu dinara i akciza u iznosu od 38 milijardi dinara. Suma neporeskih prihoda iznosila je 17,5 milijardi dinara, a priliv donacija u februaru 400 miliona dinara.

Iz ministarstva napominju da su ukupni rashodi izvršeni u iznosu od 183,5 milijardi dinara. Za zaposlene je opredeljeno 39,9 milijardi dinara, transferi OOSO (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) 30,4 milijarde dinara, isplata kamata iznoslia je 24,8 milijardi dinara, kapitalni izdaci 22,6 milijardi dinara, rashodi za socijalnu zaštitu 13,9 milijardi dinara, a rashodi za robu i usluge 13,3 milijardi dinara.

Na nivou sektora države u prva dva meseca je ostvaren fiskalni suficit u iznosu od 10,5 milijardi dinara i primarni fiskalni suficit u iznosu od 61,5 milijardi dinara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.