Zemljište u knjigama vredno 1,8 milijardi dinara

Nova državna firma dobila 621 parcelu bivše PKB korporacije

Srbija

4.4.2024 08:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nova državna firma dobila 621 parcelu bivše PKB korporacije Nova državna firma dobila 621 parcelu bivše PKB korporacije
Država je 2. aprila registrovala novo preduzeće Agroindustrijsku korporaciju – nekretnine d.o.o. na koju je prebacila imovinu vrednu 4,9 milijardi dinara nekadašnje PKB Korporacije.... Nova državna firma dobila 621 parcelu bivše PKB korporacije

Država je 2. aprila registrovala novo preduzeće Agroindustrijsku korporaciju – nekretnine d.o.o. na koju je prebacila imovinu vrednu 4,9 milijardi dinara nekadašnje PKB Korporacije.

Reč je o tri milijarde dinara novčanih sredstava koja se nalaze na računu firme i 1,8 milijardi dinara vrednom zemljištu – 621 parceli gradskog građevinskog, poljoprivrednog, šumskog zemljišta nekadašnje PKB Korporacije. Nova firma baviće se – prodajom nekretnina, objavio je N1.

Agroindustrijska korporacija (AIK) novo je ime za nekadašnju PKB Korporaciju, koje je dobila u aprilu 2021, dve i po godine nakon što je u postupku privatizacije Al Dahri prodato 16.785 hektara.

Veliki deo preostale imovine, čak 621 parcela gradskog građevinskog, poljoprivrednog, šumskog zemljišta, sada je prebačen na novoosnovanu firmu: Agroindustrijsku korporaciju – nekretnine, u vlasništvu Republike Srbije.

Uz zemljište, na novu firmu je prebačeno i tri milijarde dinara sa računa nekadašnje PKB korporacije, što je oko 25 miliona evra.

U registar APR je 13. marta upisana odluka o smanjenju kapitala AIK, koja se upravo odnosi na osnivanje novog preduzeća. Nacrtom ugovora-plana podele o statusnoj promeni, predviđeno je da ukupno 621 katastarska parcela bude preneta na novo preduzeće nastalo izdvajanjem iz postojeće Agroindustrijske korporacije Padinska Skela (tj. PKB), piše N1.

Zemljište nekadašnjeg PKB koje je preneto na novu firmu nalazi se u katastarskim opštinama Padinska skela, Surčin, Boljevci, Čenta, Ovča, Krnjača, Kovilovo, Besni fok, Komareva humka…

Na spisku ima građevinskog zemljišta, gradskog građevinskog zemljišta, šuma, poljoprivrednog zemljišta, zemljišta kategorizovanog kao „ostalo zemljište“, zatim kao „odbrambena šuma uz nasip“. Tu su i parcele na kojima su močvare, kanali, voćnjaci, pašnjaci a na spisku su i objekti – zgrade.

Funkciju direktora u novom preduzeću, u svojstvu vršioca dužnosti obavlja Dejan Tomašević, sadašnji generalni direktor sestre-firme Agroindustrijske korporacije (PKB).

  • SABRINA

    4.4.2024 #1 Author

    I kako završi kompanija kao što je bio PKB.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...