Naša zemlja zajedno sa Slovačkom i Letonijom prošle godine bila među "gubitnicima"

Makroekonomski rezultati „pogurali“ Srbiju na rang listi kvaliteta poslovnog okruženja EIU

AnalizaPoslovanjeSrbija

4.4.2024 08:01 Autor: Milica Rilak 3

Makroekonomski rezultati „pogurali“ Srbiju na rang listi kvaliteta poslovnog okruženja EIU Makroekonomski rezultati „pogurali“ Srbiju na rang listi kvaliteta poslovnog okruženja EIU
Najnoviji Indeks poslovnog okruženja Economist Intelligence Unit (EIU), analitičkog odeljenja čuvenog časopisa, ukazao je da će Singapur, Danska i SAD biti zemlje sa najboljim... Makroekonomski rezultati „pogurali“ Srbiju na rang listi kvaliteta poslovnog okruženja EIU

Najnoviji Indeks poslovnog okruženja Economist Intelligence Unit (EIU), analitičkog odeljenja čuvenog časopisa, ukazao je da će Singapur, Danska i SAD biti zemlje sa najboljim poslovnim okruženjem u narednih pet godina.

Srbija je, zahvaljujući makroekonomskim pokazateljima u periodu od 2019. do 2023. godine, svrstana među zemlje u kojima se očekuje „snažno poboljšanje“ kada je reč o kvalitetu poslovnog okruženja.

EIU je, odgovarajući na pitanje kojih će to 10 zemalja biti najbolje za poslovanje u narednih pet godina, uz tri „pobednice“ izdvojio i Kanadu, Hong Kong i Novi Zeland, kao i evropske uzdanice – Nemačku, Švajcarsku, Švedsku i Finsku.

„Sve su to razvijene ekonomije dugotrajno jakih performansi u našem indeksu, tako da su poprilično ‘sigurna opklada’ za investitore koji biraju destinaciju za svoja ulaganja. Međutim, u njima se očekuju stabilne i spore stope privrednog rasta, kao i BDP-a po glavi stanovnika“, istakli su analitičari EIU u preseku najvažnijih rezultata njihovog istraživanja koje je svojevrsni pandan nekada jednog od najvažnijih izdanja Svetske banke – publikacije Doing Business.

Srbija je svrstana u države i teritorije koje će zabeležiti najveća poboljšanja u EIU indeksu u narednih pet godina (2024-28) u poređenju sa prethodnih pet godina (2019-23).

„To nisu ekonomije koje će nužno imati najbrži realni rast BDP-a u periodu od 2024. do 2028. godine, iako će Katar i Indija rasti veoma snažno. Naprotiv, to su mesta na kojima očekujemo najznačajnija poboljšanja politika i mera, ulaganja u infrastrukturu ili poboljšanje tržišnih prilika. Naš model sugeriše da njihov bolji rang u okviru EIU indeksa poslovnog okruženja može naknadno dovesti do povećanja realnog BDP-a, investicione potrošnje i stranih direktnih investicija„, istakli su autori izveštaja EIU.

Izvor: EIU BUSINESS ENVIRONMENT RANKINGS, 2024.

U toj grupi zemalja se, osim Srbije, nalaze i Grčka, Argentina, Indija, kao i Katar, Kenija, Venecuela i Litvanija.

„Srbija, iako mnogo manja od recimo Indije, već je imala koristi od svoje otvorenosti za strane direktne investicije (SDI), što je pokretalo rast i privlačilo nova ulaganja, uključujući i sektore sa višom dodatom vrednošću. Nedavno jačanje makroekonomskih mera i institucija ide u korist stabilnost tržišta“, ocenili su analitičari EIU.

EIU inače svojim indeksom obuhvata 91 pokazatelj u okviru 11 kategorija, a analizom je uspeo da obuhvati 82 države i teritorije.

Ovogodišnji rezultat Srbije potpuno je različit od prošlogodišnjeg, kada se naša zemlja našla na listi najvećih „gubitnika“ zajedno sa Slovačkom i Letonijom, i to među državama sa evropskog i američkog kontinenta.

„Srbija je, kao i Letoniija, pala za šest mesta na rang listi EIU prema kvalitetu poslovnog okruženja. Prilike na tržištu rada Srbije lošije su ocenjene zbog niskog nivoa digitalnih veština građana, kao i zbog jednog od najnižih nivoa učešća radno sposobnih na tom tržištu“, objasnili su analitičari EIU prošle godine.

Narodna banka Srbije reagovala je na ovogodišnji izveštaj EIU uz podsećanje da ta analitička jedinica časopisa The Economist izračunava i objavljuje indeks poslovnog okruženja na osnovu 91 pokazatelja, koji su podeljeni u 11 kategorija, ističući da je Srbija napredovala za 0,72 indeksna poena, odnosno u najvećoj meri zbog popravljanja makroekonomskog okruženja.

„Takve ocene renomiranih svetskih časopisa potvrđuju rezultate postignute u prethodnim godinama, kada je naša zemlja u vreme svetskih kriza očuvala stabilan privredni rast, pri čemu se iz godine u godinu beleže rekordni nivoi stranih direktnih investicija. Još je važnija činjenica da se prilikom izračunavanja ovog indeksa koriste projekcije za naredni period, prema kojima se očekuje dalje ubrzanje privrednog rasta i nastavak visokog priliva stranih direktnih investicija, što potvrđuju i kretanja od početka ove godine“, poručila je NBS u saopštenju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...