Industrijska proizvodnja u julu niža 1,6 odsto od proseka u 2022. godini

Građevinarstvo, poljoprivreda i komunikacije pogurali BDP u drugom kvartalu

Srbija

31.8.2023 13:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Građevinarstvo, poljoprivreda i komunikacije pogurali BDP u drugom kvartalu Građevinarstvo, poljoprivreda i komunikacije pogurali BDP u drugom kvartalu
Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom kvartalu 2023. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 1,7 odsto, dok je... Građevinarstvo, poljoprivreda i komunikacije pogurali BDP u drugom kvartalu

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom kvartalu 2023. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 1,7 odsto, dok je industrijska proizvodnja za sedam meseci ove godine veća za 1,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Promet robe u trgovini na malo u stalnim cenama, međutim, beleži pad u periodu januar – jul u odnosu na prvih sedam meseci prošle godine prema prethodnim rezultatima.

Iz RZS ističu da desezonirana serija podataka pokazuje rast BDP-a u drugom kvartalu 2023. godine od 1,3 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Posmatrano po delatnostima, u drugom kvartalu 2023. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, značajan realni rast BDP-a zabeležen je u sektorima građevinarstva (15,1 odsto), informisanja i komunikacija (10,1 odsto) i poljoprivrede, šumarstva i ribarstva (9,3 odsto).

Realni pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane (2,4 odsto) i sektoru državne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja, obrazovanja i zdravstvene i socijalne zaštite (0,6 odsto).

Prema podacima RZS, industrijska proizvodnja u julu 2023. godine veća je za 2,7 odsto u odnosu na jul 2022. godine, ali je u odnosu na prosek 2022. godine manja za 1,6 odsto, dok je za sedam meseci ove u odnosu na isti period prošle godine veća za 1,9 odsto.

Tekući desezonirani indeks za jul 2023. godine, u odnosu na jun 2023. godine za industriju ukupno pokazuje pad od 0,4 odsto, a za prerađivačku industriju pad od dva odsto.

U julu 2023. godine, u odnosu na isti mesec prošle godine sektor Rudarstvo zabeležio je pad od 0,5 odsto, Prerađivačka industrija rast od jedan odsto dok je sektor Snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija zabeležio rast od 12,6 odsto.

Prema prethodnim rezultatima, promet robe u trgovini na malo u julu 2023. godine u odnosu na isti mesec prethodne godine veći je u tekućim cenama za 5,7 odsto, dok je u stalnim cenama manji za 3,2 odsto.

Ukoliko se uporede prvih sedam meseci 2023. godine sa istim periodom 2022. godine, promet robe u trgovini na malo veći je u tekućim cenama za 8,2 odsto, a u stalnim cenama manji je za 4,7 odsto, saopštio je RZS.

  • SENSEI

    1.9.2023 #1 Author

    Da li je BDP zapravo realna slika finansijske situacije u Srbiji

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...