Delimično posledica trenda ishrane, I dalje smo iznad nekih zemalja EU

Smanjuje se potrošnja hleba po stanovniku Srbije

Srbija

30.8.2023 10:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Smanjuje se potrošnja hleba po stanovniku Srbije Smanjuje se potrošnja hleba po stanovniku Srbije
Potrošnja hleba, bez peciva, u Srbiji trenutno iznosi 51 kilogram po stanovniku godišnje, što je prema statističkim podacima oko 40 odsto manje nego pre... Smanjuje se potrošnja hleba po stanovniku Srbije

Potrošnja hleba, bez peciva, u Srbiji trenutno iznosi 51 kilogram po stanovniku godišnje, što je prema statističkim podacima oko 40 odsto manje nego pre 15 godina kada se trošilo 91,5 kilograma hleba, prenosi agencija Beta pozivajući se na današnju Politiku.

Prema podacima udruženja Žitounija, ukupna potrošnja hleba po regionima je ispod trenutnog proseka u razvijenijim područjima Srbije, a iznad tog nivoa u siromašnijim.

„Procenjujemo da je, za razliku od hleba, potrošnja peciva u razvijenijim regionima veća od procenjenog proseka koji iznosi 10 kilograma po stanovniku godišnje“, naveli su za Politiku iz Žitounije.

Kako su precizirali, prema podacima poslednje godišnje ankete o potrošnji domaćinstva, U Beogradu se troši 60,5 kilograma, u Vojvodini 51 kilogram, u Šumadiji i zapadnoj Srbiji 62,8, a u južnoj i istočnoj Srbiji 68,7 kilograma hleba po stanovniku godišnje.

Predstavnik Unije pekara Srbije Zoran Pralica kazao je da se u Srbiji svakoga dana proda 2,5 miliona vekni hleba.

Prema njegovim rečima, manja potrošnja ove namirnice rezultat je trenda u ishrani. Istovremeno, kako je naglasio, zbog niže cene povećana je prodaja hleba „Sava“.

„Potrošnja statistički jeste manja, ali mislim da postoje velike razlike u regionima“, rekao je Pralica.

Prema poslednjim podacima, Nemci konzumiraju 57 kilograma hleba godišnje po glavi stanovnika, Francuzi 50 kilograma, Britanci 37 kilograma, Amerikanci 17 kilograma, dok je u Indiji godišnja potrošnja hleba i proizvoda od testa po stanovniku 1,7 kilograma.

  • ELLA

    30.8.2023 #1 Author

    NEMA ovo veze sa trendom ishrane nego sa sve vecim siromastvom stanovnistva

    Odgovori

  • SHALIMAR

    30.8.2023 #2 Author

    Mislim da nije trend ishrane nego nemastina…

    Odgovori

  • MASVIDAL

    21.4.2024 #3 Author

    Nije u pitanju da ljudi nece jesti hleb, nego sto je preskup…

    Odgovori

  • SLAVICA

    21.4.2024 #4 Author

    To je sve zbog cene hleba

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...