Najveći skok na rang listi zabeležili lekari

Programeri pali na rang listi natraženijih zanimanja u Hrvatskoj

RegionU fokusu

31.8.2023 09:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Programeri pali na rang listi natraženijih zanimanja u Hrvatskoj Programeri pali na rang listi natraženijih zanimanja u Hrvatskoj
Najtraženija zanimanja u julu u Hrvatskoj bila su prodavac, skladištar, vozač, konobar, kuvar i knjigovođa, dok su najveći pad na rang listi najtraženijih zanimanja... Programeri pali na rang listi natraženijih zanimanja u Hrvatskoj

Najtraženija zanimanja u julu u Hrvatskoj bila su prodavac, skladištar, vozač, konobar, kuvar i knjigovođa, dok su najveći pad na rang listi najtraženijih zanimanja u odnosu na jul prošle godine imali programeri, koji su sa 13. pali na 24. mesto, pokazao je julski OVI Indeks Ekonomskog instituta u Zagrebu.

Online Vacancy Index (OVI) je mesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mesta razvijen na Ekonomskom institutu u Zagrebu u saradnji s portalom MojPosao, a njegova svrha je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom, saopštio je zagrebački institut.

Najveći skok na rang listi zabeležili su lekari, koji su sa 25. mesta godinu dana ranije skočili na 12. najtraženije zanimanje u julu 2023.

Udeo oglasa u kojima se tražila srednja kvalifikacija i dalje je u porastu, a u julu je iznosio 62 odsto, a raste i broj oglasa koji su nudili posao na neodređeno.

Stopa rasta broja oglasa u prvih sedam meseci ove godine u odnosu na isti period 2022. iznosila je 4,1 odsto, istakli su iz Ekonomskog instituta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...