Ublažavanje klimatskih rizika predstavlja globalni zadatak

Tabaković: Prioriteti nosilaca politike su „zeleno i digitalno“, a ključni je stabilnost

SrbijaU fokusu

17.11.2022 14:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Tabaković: Prioriteti nosilaca politike su „zeleno i digitalno“, a ključni je stabilnost Tabaković: Prioriteti nosilaca politike su „zeleno i digitalno“, a ključni je stabilnost
Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković rekla je u četvrtak da su prioriteti nosilaca politike u ovom veku „zeleno i digitalno“, ali da... Tabaković: Prioriteti nosilaca politike su „zeleno i digitalno“, a ključni je stabilnost

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković rekla je u četvrtak da su prioriteti nosilaca politike u ovom veku „zeleno i digitalno“, ali da je ključni prioritet stabilnost, bez koga nema održivog investiranja, saopštila je ta banka.

„Iako zeleno i digitalno jesu i moraju biti među prioritetima nosilaca politike u ovom veku, ključni prioritet ostaje sigurno i stabilno, jer bez stabilnosti ne može biti ni održivog investiranja, što u Srbiji prepoznajemo“, rekla je Tabaković u uvodnom izlaganju na Prvom forumu održivog investiranja na Zapadnom Balkanu u NBS, prenosi Beta.

Ona je istakla da je saradnja NBS i Evropske investicione banke, posebno dinamična u oblasti realizacije Apex zajmova, gde je NBS agent Srbije.

Projektima koji su, prema njenim rečima, do sada finansirani iz Apex zajmova i koji uvažavaju standarde zaštite životne sredine i socijalnih pitanja planirano je otvaranje oko 9.600 novih radnih mesta širom Srbije.

Ublažavanje klimatskih rizika, kako je rekla, predstavlja globalni zadatak, jer je i rizik zajednički.

„Sa stanovišta centralne banke, želim da kažem da smo svesni da klimatski rizici ne potiču iz finansijske sfere, ali smo svesni i njihovog uticaja na brojne oblasti društvenog života.Kao regulator i supervizor, sprovodimo anketu među bankama u Srbiji i kako rizici povezani s klimom utiču na njihovo poslovanje i koje aktivnosti u tom pogledu preduzimaju“, rekla je Tabaković.

U okviru novog regionalnog IPA projekta radiće se, kako je rekla, zajedno sa centralnim bankama iz Evropskog sistema centralnih banaka kako bi u postojeće, već napredne makroprudencijalne stres-testove solventnosti i likvidnosti bankarskog sektora uključili i različiti makroscenariji uticaja klimatskih rizika.

Tabaković je rekla da je Srbija od jula 2021. godine članica Mreže za ozelenjavanje finansijskog sistema, a ove godine, uključila se u rad Radne grupe Bečke inicijative za klimatske promene.

„Nema dileme da ekologija mora da bude jedan od prioriteta nosilaca politika, a u Srbiji ona to i jeste, jer se prepliće kroz brojne politike. Svi akteri, od pojedinaca do institucija i donosilaca odluka moraju da se ponašaju odgovorno“, rekla je Tabaković.

Učesnici foruma bavili su se temom „Pružanja odgovora na korporativne izazove u turbulentnim vremenima“. Cilj foruma je stimulisanje poslovne i investicione perspektive regiona, uvođenjem korporativne analize klimatskih rizika i inicijativa poput zelenih korporativnih obveznica i indeksa održivosti Zapadnog Balkana.

  • VERA

    20.11.2022 #1 Author

    Nema svrhe donositi zelene strategije koje se ne primenjuju.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...