Skupština akcionara zakazana za 30. jun

Telekom povećao prihode ali i dug, najavio isplatu dividende

Srbija

2.6.2023 08:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Telekom povećao prihode ali i dug, najavio isplatu dividende Telekom povećao prihode ali i dug, najavio isplatu dividende
Nacionalni telekomunikacioni operater Telekom Srbija je u 2022. godini zabeležio rast konsolidovanih prihoda od 8,3 odsto na 163,5 milijardi dinara, dok je profit pre... Telekom povećao prihode ali i dug, najavio isplatu dividende

Nacionalni telekomunikacioni operater Telekom Srbija je u 2022. godini zabeležio rast konsolidovanih prihoda od 8,3 odsto na 163,5 milijardi dinara, dok je profit pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) skočio 23,5 odsto na 68,1 milijardu dinara.

Neto rezultat je skoro prepolovljen na 3,5 milijardi dinara, u velikoj meri usled visoke zaduženosti kompanije, objavila je brokerska kuća Momentum.

Redovna skupština akcionara zakazana je za 30. jun na kojoj će, između ostalog, biti usvojeni godišnji finansijski izveštaji i doneta odluka o raspodeli dobiti, a na stolu je predlog da se akcionarima podeli više od polovine nekonsolidovane dobiti u visini od 6,7 milijardi dinara, odnosno bruto iznos dividende od 8,4 dinara po akciji.

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić je u intervjuu za Blic naveo da je veliki investicioni ciklus u sportska prava, koji je“ ključan za nastavak brzog rasta grupe“, razlog što je jedna od članica Telekom Srbija Grupe, Arena Channels Group, ako se gleda nezavisno, u 2022. godini imala gubitak od oko 100 miliona evra.

„Na taj gubitak smo svakako računali, jer u početnom ciklusu morate da podnesete takav trošak, da biste napravili platformu od koje ćete na kraju prihodovati. Trend rasta prihoda je takav da će Arena do 2025. postati nezavisan profitni centar, odnosno neće više biti samo podrška u ponudi čitavoj Telekom Srbija Grupi, nego i nezavisan profitni centar koji će donositi dodatni profit Grupi“, rekao je Lučić.

On je za Blic potvrdio i da Telekom Srbija namerava da preuzme mobilnog operatera Globaltel.

Konsolidovani neto dug Telekoma, bez obaveza po osnovu lizinga, skočio je na kraju decembra 30 odsto na 202,7 milijardi dinara (oko 1,7 milijardi evra), skreću pažnju iz Momentuma, čiji analitičari su ocenili i da je Telekom odlučio da podeli dividendu uprkos lošoj finansijskoj poziciji i negativnom stanju slobodnog novčanog toka.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...