Republičkoj direkciji za vode Srbije potreban strateški dokument

Tender za izradu studije o upravljanju branama

BiznisInfrastrukturaSrbija

11.7.2023 09:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Tender za izradu studije o upravljanju branama Tender za izradu studije o upravljanju branama
Republička direkcija za vode Srbije raspisala je tender za izradu studije o pravnim, ekonomskim, tehničkom i bezbednosnim aspektima upravljanja visokim branama u Srbiji. Direkcija... Tender za izradu studije o upravljanju branama

Republička direkcija za vode Srbije raspisala je tender za izradu studije o pravnim, ekonomskim, tehničkom i bezbednosnim aspektima upravljanja visokim branama u Srbiji.

Direkcija je prethodno ocenila da postoje mnoge nedoumice u vezi sa pravnim statusom brana i da nije jasno ko i na osnovu kojih ovlašćenja upravlja njima, prenosi Danas, pozivajući se na Novu ekonomiju.

U specifikaciji tendera se navodi da za mnoge brane nisu izdate upotrebne i vodne dozvole, da nisu precizirani kriterijumi bezbednosti brana i kriterijumi za upravljanje akumulacijama, kao i da je „stanje brana često neodgovarajuće“.

Studija bi, pored ostalog, trebalo da obuhvati predlog pravnog lica kome treba poveriti ili koje treba da zadrži postojeće pravo na upravljanje (korišćenje) branom. Takođe studija treba da sadrži i predlog „stabilnog i ekonomski održivog modela“ kojim bi se regulisalo finansiranje kapitalnih ulaganja i operativnog rada brana.

Direkcija je procenila da će izrada te studije koštati 24,5 miliona dinara, pa je na toliko procenjen i tender. U Srbiji postoji 76 visokih brana i upravljanje njima je na raznim vlasnicima, korisnicima, upravljačima, imaocima javnih ovlašćenja – Elektroprivredi Srbije, JVP Srbijavode, JVP Vode Vojvodine, javnim komunalnim preduzećima, zemoradničkim zadrugama, kombinatma.

Spisak visokih brana je za potrebe JVP Srbijavode izradio Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ 2020. godine. Cilj izrade studije koju potražuje Direkcija je „stvaranje osnova za uređenje pravno-svojinskih odnosa“ i „formiranje jasne i celovite strategije upravljanja i održavanja visokih brana sa akumulacijama“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...