na prostoru gde se nalaze pojedina poljoprivredna gazdinstva

JVP Srbijavode namerava da gradi novo veštačko jezero kod Mionice

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

4.10.2022 11:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

JVP Srbijavode namerava da gradi novo veštačko jezero kod Mionice JVP Srbijavode namerava da gradi novo veštačko jezero kod Mionice
Javno vodoprivredno preduzeće Srbijavode namerava da gradi višenamensku hidroakumulaciju Struganik na reci Ribnici u Opštini Mionica. Brana visoka 40 metara štitila bi od poplava... JVP Srbijavode namerava da gradi novo veštačko jezero kod Mionice

Javno vodoprivredno preduzeće Srbijavode namerava da gradi višenamensku hidroakumulaciju Struganik na reci Ribnici u Opštini Mionica. Brana visoka 40 metara štitila bi od poplava i mogla bi da se koristi za navodnjavanje i vodosnabdevanje.

Akumulacija će moći da se koristi i za oplemenjivanje drugih vodotoka u vreme suše, piše u Zahtevu za odlučivanje o potrebi izrade Studije o proceni uticaja na životnu sredinu, koji je javno preduzeće „Srbijavode“ podnelo Ministarstvu zaštite životne sredine.

U Opštini Mionica brana i višenamenska akumulacija Struganik gradiće se na katastarskim parcelama Paštrić, Struganik, Gornji Lajkovac i Brežđe, a osnovna namena akumulaciije Struganik, biće kontrola protoka vode reke Ribnice, odnosno odbrana od poplava, piše Beta pozivajući se na Novu ekonomiju.

Profil brane Struganik se nalazi na oko 15,5 kilometara toka reke Ribnice, kada se meri od ušća u reku Kolubaru i sedam kilometara od Mionice. Izgradnjom retenzione brane bi se formirao retenzioni prostor zapremine oko 13 puta 106 metara kubnih, a površina tog prostora bi iznosila oko 80 hektara. Prostor gde bi projekat trebalo da se realizuje predstavlja poljoprivredno zemljište, šumu i reku. U blizini reke Ribnice nalaze se i poljoprivredna domaćinstva koja delom, ili potpuno zalaze u obuhvat projekta.

„Kroz dalje faze razrade Plana, kada precizno bude definisana površina i pozicija akumulacije, definisaće se i status pomenutih domaćinstava“, dodaje se u Informaciji o lokaciji koju je izdalo Ministarstvo građevine.

Na području gde je projekat planiran, nema objekata vodovoda kojim gazduje Javno-komunalno preduzeće Vodovod Mionica. Opština Mionica se nalazi blizu Valjeva, grada koji već ima veliko veštačko jezero Rovni koje je nastalo pregrađivanjem reke Jablanice, a visina brane tog jezera je 75 metara.

JVP SRBIJAVODE

BULEVAR UMETNOSTI 2A, 11070 Beograd (Novi Beograd) , Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
29.353.626,11 (2021)
Broj zaposlenih:
159 (2021)

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...