U modernizaciju nekadašnjeg RTB-a uloženo 1,2 milijarde dolara

Topionica u Boru neće raditi do septembra zbog remonta

EkologijaFirme u fokusuSrbijaU fokusu

19.4.2022 13:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Topionica u Boru neće raditi do septembra zbog remonta Topionica u Boru neće raditi do septembra zbog remonta
U topionici kompanije Serbia Zijin Copper u Boru jutros je zaustavljena i ispražnjena fleš-peć, čime je i zvanično počeo veliki četvoromesečni remont metalurških agregata... Topionica u Boru neće raditi do septembra zbog remonta

U topionici kompanije Serbia Zijin Copper u Boru jutros je zaustavljena i ispražnjena fleš-peć, čime je i zvanično počeo veliki četvoromesečni remont metalurških agregata u tom pogonu.

„Zijin ubrzano sprovodi tehničku rekonstrukciju i izgradnju novih konvertora, anodnih peći i drugih postrojenja, pa će stari topionički sistemi biti povezani sa novim. Biće zamenjen i elektrostatički filter kako bi se sveobuhvatno prikupljale i tretirale čestice prašine iz procesa topljenja, nakon čega će kvalitet vazduha u Boru biti još bolji“, navedeno je u saopštenju kompanije koje je prenela agencija Beta.

Istaknuto je i da je do sada uloženo više od 1,2 milijarde dolara u modernizaciju procesa u nekadašnjem Rudarsko-topioničarskom basenu Bor, a više od 170 miliona dolara investirano je u zaštitu životne sredine.

„Višedecenijski problem zagađenog vazduha u Boru je u velikoj meri već rešen, jer se vrednosti svih emisija nalaze u dozvoljenim granicama, a vrlo često su i daleko ispod tih granica“, naveli su u toj kineskoj kompaniji.

Po završetku projekta tehničke rekonstrukcije, izgradnje i proširenja u Serbia Zijin Copper očekuju da će do 2025. godine dostići godišnji proizvodni kapacitet 180.000 tona katodnog bakra i tri do pet tona zlata godišnje.   

SERBIA ZIJIN COPPER DOO

ĐORĐA VAJFERTA 29, 19210 Bor , Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
648.461.790,34 (2020)
Broj zaposlenih:
5.472 (2020)

  • SNEZANA

    19.4.2022 #1 Author

    Bolje remon I po po proceduri sve,nego da neko neduzan nadrlja.

    Odgovori

  • VERA

    19.4.2022 #2 Author

    Svakako je to bitna investicija, da se.ne bi dogpdila neka nesreca i stradali radnici, daleko bilo.

    Odgovori

  • DANIJELA

    19.4.2022 #3 Author

    Remont je neophodan tako da se nadam punom kapacitetu rada od septembra.

    Odgovori

  • GOCA BG

    19.4.2022 #4 Author

    U kakvom stanju je bila,dobro je i do sada radila…

    Odgovori

  • Anna

    20.4.2022 #5 Author

    Čisto sumnjam da su emisije gasova u dozvoljenim granicama. Ova kompanija je poznata po zagađenju životne sredine bez obzirq gde posluje. A povećanje kapaciteta proizvodnje bez odgovarajućih mera teško može da doprinese čistijem vazduhu u Boru i okolini.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...