proizvodnja će biti obustavljena na tri meseca

Zijin obnavlja topionicu u Boru

BiznisInfrastrukturaInvesticijeU fokusuVesti

24.3.2022 12:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Zijin obnavlja topionicu u Boru Zijin obnavlja topionicu u Boru
Borska topionica će od 20. aprila do kraja jula biti u zastoju zbog završetka projekta tehničke rekonstrukcije, proširenja i izgradnje metalurških postrojenja, odnosno povezivanja... Zijin obnavlja topionicu u Boru

Borska topionica će od 20. aprila do kraja jula biti u zastoju zbog završetka projekta tehničke rekonstrukcije, proširenja i izgradnje metalurških postrojenja, odnosno povezivanja starog i novog sistema, saopštila je danas kompanija Zijin.

Tokom ovog perioda biće završena rekonstrukcija fleš-peći, kotla i pratećih sistema za prečišćavanje dimnih gasova, i rešen problem „hvatanja“ svih gasova iz konvertorske hale, a u fabrici sumporne kiseline biće instaliran nov elektrostatički filter, piše agencija Beta.

„Nakon modernizacije metalurških agregata, topionica u Boru funkcionisaće po najvišim ekološkim standardima“, navodi se u saopštenju kineske kompanije koja je vlasnik Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, prenosi Beta.

Obustavljanje proizvodnog procesa u Topionici i rafinaciji (TIR) na tri meseca predviđeno je godišnjim planom kompanije pa se, uprkos tome, u 2022. godini predviđa proizvodnja 85.000 tona katodnog bakra, 1.580 kilograma zlata i skoro 13 tona srebra.

Inače, kompanija Zijin Srbija je u prethodne tri godine u poboljšanje stanja metalurških agregata i sisteme očuvanja životne sredine u topionici investirala 161,5 miliona dolara.

„U TIR-u je prošle godine završena izgradnja sistema za sakupljanje i odsumporavanje dimnih gasova i postrojenje je avgusta pušteno u rad. Pokazalo je dobre performanse, pa je ispuštanje gasova na glavnom dimnjaku dovedeno u zakonom definisane okvire, a kvalitet vazduha u Boru je znatno poboljšan“, navodi se u saopštenju koje prenosi Beta.

 • Ika

  24.3.2022 #1 Author

  Svaka im cast

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  24.3.2022 #2 Author

  ogromnu zaradu izvlače iz našeg prirodnog bogatstva naravno da treba da investiraju u zaštitu životne sredine

  Odgovori

  • DANIJELA

   24.3.2022 #3 Author

   Bas tako. Bitno je da uzmu sta im je bitno a sta ce biti sa nama i nasom zivotnom sredinom njih ne zanima.

   Odgovori

 • STEFAN

  24.3.2022 #4 Author

  Lepa vest svakako

  Odgovori

 • GOCA BG

  24.3.2022 #5 Author

  Verujem da ce i svi zaposleni primati redovne plate za naredna tri meseca…

  Odgovori

 • ZVE84

  27.3.2022 #6 Author

  Šta li su sada smislili?

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...