Promene po usvajanju izmena Zakona o energetici

Transportgas i EMS izdvojeni iz nadležnosti Ministarstva energetike

Srbija

28.7.2023 08:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Transportgas i EMS izdvojeni iz nadležnosti Ministarstva energetike Transportgas i EMS izdvojeni iz nadležnosti Ministarstva energetike
Narodna skupština Srbije je usvojila izmene Zakona o energetici, koje otvaraju put za osnivanje nezavisne komisije za nadzor nad EMS-om i Transportgasom, objavio je... Transportgas i EMS izdvojeni iz nadležnosti Ministarstva energetike

Narodna skupština Srbije je usvojila izmene Zakona o energetici, koje otvaraju put za osnivanje nezavisne komisije za nadzor nad EMS-om i Transportgasom, objavio je portal Balkan Green Energy News, uz ocenu da je Srbija na putu da ispuni obaveze koje je preuzela kao ugovorna strana Energetske zajednice koje se tiču Trećeg energetskog paketa propisa Evropske unije.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović je pre usvajanja objasnila da će novo telo od njenog ministarstva preuzeti nadležnost nad državnim operatorima sistema prenosa (TSO) električne energije – Elektromrežom Srbije (EMS), i gasa – Transportgasom.

Ove kompanije će tako konačno moći da se sertifikuju kod Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS) i evropskih regulatornih tela, podsetila je Đedović i dodala da nova zakonska rešenja smanjuju nadležnost vlade, a povećavaju nadležnost parlamenta nad delatnošću proizvodnje i distribucije električne energije i snabdevanja.

Izmene Zakona o energetici, sprovedene u cilju usklađivanja s pravnim tekovinama EU, omogućavaju potvrđivanje nezavisnosti dva operatora prenosnog sistema od Elektroprivrede Srbije, proizvođača električne energije i snabdevača, i Srbijagasa, snabdevača gasom i distributera tog energenta. Te dve kompanije, takođe u vlasništvu države, ostaju pod nadzorom ministarstva.

Na taj način će EMS i Transportgas zatim moći da formalno dobiju licence kao operatori prenosnog sistema, podseća Balkan Green Energy News.

Komisija će, između ostalog, imenovati i razrešavati predstavnika Srbije u skupštinama operatora prenosnog sistema. Predsednika i četiri člana će birati Narodna skupština, na predlog Odbora za energetiku.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...