Prvog dana trgovine zaključeno sedam transakcija

U Srbiji počelo da radi dnevno tržište električne energije

Srbija

26.7.2023 14:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U Srbiji počelo da radi dnevno tržište električne energije U Srbiji počelo da radi dnevno tržište električne energije
Berza električne energije u Srbiji SEEPEX pokrenula je kontinualno unutardnevno tržište električne energije, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike. Od 20 registrovanih učesnika na... U Srbiji počelo da radi dnevno tržište električne energije

Berza električne energije u Srbiji SEEPEX pokrenula je kontinualno unutardnevno tržište električne energije, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Od 20 registrovanih učesnika na SEEPEX unutardnevnom tržištu, prvog dana je u trgovini aktivno učestvovalo njih 16 iz Srbije, regiona i Evropske unije, prenela je agencija Beta.

Tokom prvog dana trgovine zaključeno je sedam transakcija, dok je referentna bazna cena, koja predstavlja srednju ponderisanu cenu svih zaključenih ugovora na dnevnom nivou, postigla vrednost od 99,53 evra po megavat-času (MWh), navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je je prva registrovana transakcija na srpskom kontinualno-unutardnevnom tržištu zaključena tačno u 10:09:10 sati, za ugovor od jedan MW i „fizičku isporuku u satu 21-22“.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedovć rekla je da uspostavljanjem efikasnog unutardnevnog tržišta, uz dan-unapred tržište, Srbija prva u regionu ponudila investitorima obnovljive izvore energije i da je „u potpunosti kompletiran tržišni okvir, neophodan za optimalno pozicioniranje na tržištu i kontrolu rizika u vezi sa prognozama i balansiranjem“.

„To je bio i jedan od najznačajnijih ciljeva Ministarstva rudarstva i energetike koji smo ostvarili izmenama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, veća odgovornost investitora za balansiranje sistema i obezbeđivanje skladišta energije u slučaju loših prognoza“, rekla je Đedović.

Dodala je da „mora da se zaštiti elektroenergetski sistem i obezbedi stabilno snabdevanje građana i privrede, ali uz regulativu koja je i stimulativna za investitore, jer su, osim javnih ulaganja neophodna i privatna kako bi se ostvarili strateški ciljevi iz oblasti OIE, odnosno 45 odsto proizvedene električne energije iz OIE do 2030.“

Generalna direktorka Elektromreže Srbije Jelena Matejić rekla je da je pokretanjem srpskog kontinualnog unutardnevnog tržišta kompletiran proces uspostavljanja liberalizovanog tržišta električne energije u Srbiji, kao jednog od najvažnijih činilaca za siguran i pouzdan rad celokupnog elektroenergetskog sistema.

Prema rečima izvršnog direktora SEEPEX-a Miloša Mladenovića ,početak rada dnevnog tržišta električne energije dodatni je impuls za tržište električne energije u Jugoistočnoj Evropi, budući da je prvo organizovano tržište u regionu koje je kompletiralo sve aspekte takvog tržišta, uključujući fjučers tržište.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...