Novi investitor iz Italije uložiće 1,4 miliona evra

Turska kompanija Jeanci odlazi iz Leskovca do kraja avgusta

InvesticijeSrbija

25.7.2023 08:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Turska kompanija Jeanci odlazi iz Leskovca do kraja avgusta Turska kompanija Jeanci odlazi iz Leskovca do kraja avgusta
Nakon što su iz fabrike Jeanci otpušteni radnici i proglašen stečaj, oni će pogon Sintetike morati da napuste do kraja avgusta, pošto su leskovački... Turska kompanija Jeanci odlazi iz Leskovca do kraja avgusta

Nakon što su iz fabrike Jeanci otpušteni radnici i proglašen stečaj, oni će pogon Sintetike morati da napuste do kraja avgusta, pošto su leskovački većnici dali saglasnost o raskidu ugovora turske kompanije i Grada.

Baš kao i što je najavljeno, njih će „naslediti“ firma Aunde, koja će, kako je obećano, do 1. septembra zaposliti 300 radnika, dok će u narednih pet godina uložiti 1,4 miliona evra.

Iako su ugovor o korišćenju pogona u Industrijkoj zoni fabrika Jeanci i Grad Leskovac sklopli 2018. godine i to na 21 godinu, taj ugovor je i zvanično raskinut. Po rečima šefice Odeljenja za imovinsko-pravne poslove i imovinu Aleksandre Zdravković, turska kompanija je u obavezi da izmiri sva dugovanja do 30. avgusta, kada im je poslednji dan za iseljenje imovine, piše eKapjia.

“Zakonski zastupnik fabrike Jeanci Srbija je izjavio da je saglasan sa sporazumnim raskidom ugovora i da će sve obaveze nastale usled neplaćanja zakupnine, kao i troškove korišćenja zakupljene nepokretnosti izmiriti do 30. avgusta i da će objekat isprazniti od ljudi i stvari i predati ga zakupcu, odnosno Gradu Leskovcu”, rekla je Zdravković.

Gradonačelnik Goran Cvetanović već je najavio da će Jeanci zameniti italijansa fabrika Aunde, a to su zvanično potvrdili i Gradski većnici koji su dali saglasnost o korišćenju tri zgrade, kao i za novoizgrađeni objekat portirnice.

Podsetimo, da turska kompanija koja u Leskovcu posluje od 2011. godine ima velikih problema bilo je jasno još kada je u oktobru prošle godine oglašena prodaja pogona u Radničkom naselju, međutim, problemi se tu nisu završili – radnici su zbog kašnjenja plata obustavili rad, posla je bilo sve manje, zbog čega su poslati na kolektivni odmor.

Oni su organizovali i protest ispred zgrade Opštine, kada im je Cvetanović obećao da će sve biti u redu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...