Vijetnamci u borbi za američko tržište

VinFast gradi fabriku za proizvodnju električnih automobila u SAD

AutomobiliFirme u fokusuLifestyle

20.7.2023 08:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

VinFast gradi fabriku za proizvodnju električnih automobila u SAD VinFast gradi fabriku za proizvodnju električnih automobila u SAD
Vijetnamski proizvođač automobila VinFast saopštio je da će iduće nedelje započeti izgradnju fabrike električnih vozila vrednu četiri milijarde dolara u Severnoj Karolini, kao deo... VinFast gradi fabriku za proizvodnju električnih automobila u SAD

Vijetnamski proizvođač automobila VinFast saopštio je da će iduće nedelje započeti izgradnju fabrike električnih vozila vrednu četiri milijarde dolara u Severnoj Karolini, kao deo napora da se proširi na tržište SAD.

VinFast, jedinica najvećeg vijetnamskog konglomerata Vingroup koja je počela sa radom 2019. godine, najavila je prošle godine planove za američku fabriku. Cilj je početak proizvodnje 2025. godine, nešto kasnije od prvobitnog plana, prenosi Reuters.

Vijetnamska kompanija saopštila je da će njena fabrika u Severnoj Karolini biti primarni dobavljač električnih vozila na severnoameričkom tržištu. Prva faza projekta izgradnje fabrike uključuje ulaganje dve milijarde dolara u pogon koji treba da proizvodi 150.000 vozila godišnje.

VinFast je jedan od nekoliko EV startapova koji se bore da uhvate korn dok se tržišni lideri Tesla i kineski BYD upuštaju u rat cenama u trenutku kada se čini da dolazi do usporavanja rasta potražnje na glavnim tržištima.

VinFast podneo je zahtev za američku inicijalnu ponudu u nadi da će prikupiti sredstva za svoju fabriju u Severnoj Karolini, ali je u maju najavio da će umesto toga na berzu izaći putem spajanja sa SPAC kompanijom Black Spade Acquisition Co.

Vijetnamski proizvođač automobila očekuje da će ove godine prodati 50.000 električnih vozila, što je gotovo sedam puta više nego u prošloj godini.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...