Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Uskoro predstavljanje knjige projekata

U novom investicionom ciklusu 5 milijardi evra za sektor OIE

BiznisEkologijaInfrastrukturaInvesticijeSrbija

28.7.2021 15:21 Autor: Marko Andrejić 0

U novom investicionom ciklusu 5 milijardi evra za sektor OIE U novom investicionom ciklusu 5 milijardi evra za sektor OIE
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je sa ambasadorom Španije u Srbiji Raulom Bartolomeom o ekonomskim odnosima dve zemlje, a posebno je naglašena... U novom investicionom ciklusu 5 milijardi evra za sektor OIE

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je sa ambasadorom Španije u Srbiji Raulom Bartolomeom o ekonomskim odnosima dve zemlje, a posebno je naglašena mogućnost intenziviranja saradnje u energetskom i rudarskom sektoru i učešća španskih kompanija u izgradnji novih energetskih kapaciteta koji koriste obnovljive izvore.

Mihajlović je rekla da su zakoni koji su doneti osnova za sprovođenje procesa energetske tranzicije i istakla da potencijali za saradnju dve zemlje u oblasti rudarstva nisu u potpunosti iskorišćeni, prenosi Tanjug.

Ministarka je podsetila da je Srbija usvojila četiri nova zakona koja su u skladu sa najvišim EU standardima.

Navela je i da Srbija sada ima zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije, koji je, ističe, jako važan i koji predstavlja osnovu za novi investicioni okvir.

„Vrednost projekata novog investicionog ciklusa je 17 milijardi evra, od čega će najmanje pet milijardi biti u oblasti OIE. Uskoro predstavljamo i knjigu projekata i španske kompanije su dobrodošle, s obzirom na iskustvo koje imaju. Postoji dovoljno prostora da saradnju u ovoj oblasti podignemo na viši nivo“, rekla je ministarka.

Bartolome je irzazio zadovoljstvo zbog činjenice da ne postoje nerešena pitanja u odnosima dve zemlje i istakao da ekonomska saradnja treba da prati odlične političke veze.

„Apsolutno smo posvećeni unapređenju ekonomskih odnosa, jer postoji veliki prostor za španske investitore, posebno zbog odličnih uslova koji postoje u Srbiji. Verujem da možemo zajedno da radimo na povećanju kapaciteta koji koriste obnovljive izvore energije. Znamo kako to da sprovedemo i nadam se da možemo da pomognemo. Takođe, postoji prostor za ulaganje naših kompanija u sve buduće projekte u rudarstvu“, rekao je ambasador.

Na sastanku je bilo reči i o projektu „Jadar“ i mogućnostima da kompanije iz te zemlje učestvuju u radu budućeg rudnika.

Potpredsednica Vlade je ambasadora upoznala sa zakonskim okvirima i naglasila da će realizacija ovog i svih budućih projekata u rudarstvu zavisiti od toga da li su ispunjeni svi uslovi zaštite životne sredine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...