Obrađivač urbanističkog projekta je Projektura doo Begrad

U Somboru se planira gradnja vetroelektrane na 5.000 hektara

Srbija

11.12.2023 08:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U Somboru se planira gradnja vetroelektrane na 5.000 hektara U Somboru se planira gradnja vetroelektrane na 5.000 hektara
Vinson Invest iz Novog Sada planira gradnju vetroelektrane na području grada Sombora na delovima katarskih opština Stanišić, Čonoplja, Svetozar Miletić i Sombor 2. Ukupna... U Somboru se planira gradnja vetroelektrane na 5.000 hektara

Vinson Invest iz Novog Sada planira gradnju vetroelektrane na području grada Sombora na delovima katarskih opština Stanišić, Čonoplja, Svetozar Miletić i Sombor 2. Ukupna snaga planirane vetroelektrane je oko 120 MW.

„Ona je definisana u skladu sa mogućnostima priključenja na elektroenergetski sistem, dok će Planom biti izvršena analiza u arhitektonsko-urbanističkom smislu za okvirno od 20 do 25 lokacija vetrogeneratora za koje ne postoje ograničenja za realizaciju“, navedeno je u dokumentaciji, prenosi eKapija.

Okvirna granica Plana detaljne regulacije, koji se nalazi na javnom uvidu do 22. decembra, obuhvata površinu od oko 4.950 ha.

Planirana je izgradnja novih privremenih saobraćajnica, ojačanje ili rekonstrukcija postojećih atarskih puteva i nekategorisanih puteva, sa koridorima za planirane infrastrukturne sisteme i prostor potreban za tehnologiju izgradnje.

Podzemna energetska i telekomunikaciona kablovska mreža koja međusobno povezuje vetrogeneratore i čitav kompleks sa mestom za isporuku proizvedene energije u elektroenergetsku mrežu, a u skladu sa tehnologijom, i na telekomunikacioni sistem, i omogućava upravljanje etroelektranom, takođe se pretežno proteže u granicama postojećih katastarskih parcela nekategorisanih puteva, a po potrebi i preko ostalih parcela.

Planom se, takođe, definiše mogućnost faznosti realizacije celokupnog projekta i naknadnog odabira tipa vetrogeneratora i njihove pojedinačne snage od čega će zavisiti ukupan broj ostvarenih lokacija za postavljanje vetrogeneratora u skladu sa ovim Planom.

Obrađivač urbanističkog projekta je Projektura doo Begrad.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...