Predstavljena "Bela knjiga" Saveta stranih investitora

Ubrzanje evrointegracija – razvojna šansa koju ne treba propustiti

AnalizaInfrastrukturaPoslovanjeSrbija

21.11.2023 16:14 Autor: Milica Rilak 5

Ubrzanje evrointegracija – razvojna šansa koju ne treba propustiti Ubrzanje evrointegracija – razvojna šansa koju ne treba propustiti
Godina za nama nije bila lagana, a obeležili su je – inflacija, povišene cene energenata, klimatske promene i drugi izazovi po makroekonomsku stabilnost, poručio... Ubrzanje evrointegracija – razvojna šansa koju ne treba propustiti

Godina za nama nije bila lagana, a obeležili su je – inflacija, povišene cene energenata, klimatske promene i drugi izazovi po makroekonomsku stabilnost, poručio je predsednik Saveta stranih investitora (FIC) i generalni direktor kompanije Yettel Majk Mišel (Mike Michel) u prepunoj sali beogradskog hotela Hajat, gde je članovima Vlade Srbije u tehničkom mandatu i predstavnicima poslovne zajednice predstavljeno novo izdanje „Bele knjige“ i FIC indeks za 2023. godinu.

Prema oceni FIC-a, čije članice u Srbiji zapošljavaju 115.000 ljudi i koje su u našoj državi investirale oko 44 milijarde evra, najveći napredak tokom 2023. godine ostvaren je u oblasti energetike, dok je skoro 400 konkretnih preporuka za poboljšanje poslovne i investicione klime sadržano u ukupno 58 članaka.

„Proces EU integracija Srbije mora imati ključni prioritet“, naglasio je Mišel i dodao da to podrazumeva nastavak pregovora o članstvu Srbije, kao i harmonizaciju domaćih propisa sa evropskim standardima, a u cilju smanjenja geopolitičkog rizika za investicije i spoljnu trgovinu.

Mišel je u tom kontekstu naglasio značaj Plana rasta za Zapadni Balkan, o kome je detaljnije govorio šef Delegacije EU u Beogradu Emanuel Žiofre (Emanuele Giaufret).

„Srbiji se danas pruža šansa bez presedana da ubrza svoje evrointegracije, i to zahvaljujući promeni političkih prilika u EU po izbijanju rata u Ukrajini koji je povela Rusija. Proširenje je zato došlo na vrh političke agende EU i postoji osećaj hitnosti kada je reč o ubrzanju prijema država Zapadnog Balkana, Moldavije i Ukrajine, i drugih zemalja koje žele da postanu članice“, poručio je Žiofre.

Aleksandar Ljubić / Foto: Milica Rilak, Biznis.rs

On je podsetio da je Plan rasta za Zapadni Balkan usvojen sa ciljem da obezbedi da građani i kompanije iz regiona osete prednosti članstva u EU i pre nego što ono bude formalno ostvareno.

„Plan stoji na četiri stuba – da partnere sa Zapadnog Balkana približi međusobno, kao i da ceo region približi EU, a zatim i da produbi regionalnu ekonomsku integraciju kako bi se rast ubrzao za 10 odsto. Treći stub znači ubrzanje fundamentalnih reformi, a četvrti je obezbeđivanje dodatnog finansiranja kako bi se smanjio jaz u razvoju između regiona i EU“, rekao je Žiofre.

On je istakao da je i dalje na snazi Ekonomski i investicioni plan EU za Zapadni Balkan, vredan ukupno 30 milijardi evra, koji će se sprovoditi u narednih sedam godina.

„Šansu koja se Srbiji pruža ne treba propustiti“, poručio je Žiofre.

Foto: Milica RIlak, Biznis.rs

Aleksandar Ljubić, izvršni direktor FIC, skrenuo je pažnju upravo na to koliko je investicija potrebno kako bi Srbija smanjila razvojni jaz u odnosu na EU, ali i ubrzala privredni rast.

„Ukoliko želimo rast BDP-a od pet odsto godišnje, moramo dostići udeo investicija u BDP-u od 25 odsto. Takođe, ukoliko želimo da zatvorimo razvojni jaz sa EU u narednih 20 godina, potreban nam je stabilan privredni rast od sedam odsto godišnje. To znači i da moramo da povećamo udeo privatnih investicija“, rekao je Ljubić i podsetio da 60 odsto ulaganja u Srbiju stiže iz EU.

Kada je reč o porukama iz „Bele knjige“, investitori smatraju da je neophodno vratiti inflaciju u ciljni koridor, optimizovati fiskalno opterećenje u cilju podsticanja investicija i privrednog rasta, te smanjiti javne izdatke i dovršiti restruktuiranje infrastrukturnih preduzeća, posebno u oblasti energetike, radi održivosti adekvatnog nivoa fiskalnog deficita i javnog duga.

Takođe, dok je oblast energetike dobila najbolju ocenu članica FIC-a, u „Beloj knjizi“ je ocenjeno i da sektor poljoprivrede i hrane nije zabeležio napredak u godini koja se bliži kraju.

Obraćajući se učesnicima skupa, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović složila se da je 2023. bila „izazovna godina“, ne samo iz makroekonomskog, već i geopolitičkog ugla, a zbog postojanja ratnih žarišta u Evropi i odnedavno na Bliskom Istoku.

Dubravka Đedović Handanović / Foto: Milica Rilak, Biznis.rs

„Uprkos tome, Vlada Srbije ostvarila je napredak po pitanju više od 100 preporuka Saveta stranih investitora, a drago mi je da je energetski sektor ostvario najviši prosečan rejting u ‘Beloj knjizi’. Drago mi je da su dobre ocene zabeležene u oblastima zaštite korisnika finansijskih usluga, fiskalizacije i elektronskog fakturisanja, borbe protiv nedozvoljene trgovine, telekomunikacija, katastarskog postupka i farmacije“, rekla je Đedović.

Ona je ocenila da je makroekonomska stabilnost očuvana, kao i da je u septembru zabeležen rast BDP-a od 3,5 odsto na kvartalnom nivou, dok je za osam meseci ove godine u Srbiju stiglo 2,5 milijarde evra stranih direktnih investicija.

Po predstavljanju „Bele knjige“ usledila je panel diskusijia o tome kako unaprediti poslovno i investiciono okruženje u Srbiji u kojoj su, pored ministarke Đedović Handanović učestvovali i Jelena Begović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, i Mihailo Jovanović, ministar informisanja i telekomunikacija.

Jovanović je posebno istakao da je IKT sektor ove godine zabeležio rast vrednosti izvoza od 35 odsto, i da se očekuje da će do kraja godine taj iznos dostići 3,8 milijardi evra, odnosno premašiti doprinos poljoprivrede.

Begović je, sa druge strane, ukazala na to da država ulaže u oblast istraživanja i razvoja oko jedan odsto BDP-a, što je na nivou evropskih privreda i što čini 40 odsto ulaganja u taj sektor, dok privreda ulaže isto toliko, a evropski prosek kaže da bi doprinos privrede trebalo da bude tri puta veći.

  • tamara71

    21.11.2023 #1 Author

    Ako se bas potrudimo mozda udjemo u EU za 50godina

    Odgovori

  • SUNCE

    22.11.2023 #2 Author

    Evro integracije su štap sa šargarepom i ne bih se ja bas mnogo gurala u taj red. Svako članstvo je gubitak slobodnog odlučivanja.

    Odgovori

  • Mića

    22.11.2023 #4 Author

    Zanimljivo je da mi polako napredujemo u svim oblastima. Da raste BDP. Da se u Srbiji govori o milijardama stranih investicija!? Sve je uzlatnom linijom što se ekonomskih pokazatelja tiče?!
    Samo standar građana PADA, PADA, PADA….

    Odgovori

  • Boba321

    26.11.2023 #5 Author

    Trebamo svi da se ujedinimo zbog boljeg zivota

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...