cilj unapređenje poslovanja energetskih kompanija u srbiji

Đedović sa predstavnicima Saveta stranih investitora o razvoju energetskog sektora

SrbijaU fokusu

14.6.2023 16:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Đedović sa predstavnicima Saveta stranih investitora o razvoju energetskog sektora Đedović sa predstavnicima Saveta stranih investitora o razvoju energetskog sektora
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je u sredu sa članovima Izvršnog odbora Saveta stranih investitora (FIC) o strateškom planiranju razvoja energetskog... Đedović sa predstavnicima Saveta stranih investitora o razvoju energetskog sektora

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je u sredu sa članovima Izvršnog odbora Saveta stranih investitora (FIC) o strateškom planiranju razvoja energetskog sektora i reformama koje imaju za cilj unapređenje poslovanja energetskih kompanija.

„U julu očekujemo početak javne rasprave i nadamo se da će vlada na jesen usvojiti Integrisani nacionalni, energetski i klimatski plan. Taj strateški dokument predstavlja osnovu razvoja našeg energetskog sektora do 2030, sa projekcijama do 2050. godine u pogledu povećanja učešća obnovljivih izvora energije (OIE) u energetskom miksu, energetske efikasnosti i smanjenja emisija štetnih gasova“, rekla je Đedović, a saopštilo ministarstvo.

Navela je da je Srbija 2019. godine bila iznad proseka EU po udelu OIE u energetskom miksu, najpre zahvaljujući hidroelektranama, ali da će kroz partnerstvo javnog i privatnog sektora morati da se radi više na podizanju kapaciteta iz solarnih i vetroelektrana.

Podsetila je da su danas pokrenute aukcije za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije koje će omogućiti 450 novih zelenih megavata elektroenergetskom sistemu.

Izvršni direktor Saveta stranih investitora Aleksandar Ljubić pohvalio je početak reformi javnih preduzeća u energetskom sektoru i istakao zainteresovanost stranih investitora za sigurno snabdevanje Srbije gasom.

„Mi se već 20 godina zalažemo za korporatizaciju energetskih preduzeća u Srbiji i pohvaljujemo početak reformi u energetskom sektoru koje kontinuirano preporučujemo u našoj Beloj knjizi. Takođe, mnogi strani investitori su korisnici prirodnog gasa i veoma su zainteresovani za sigurno snabdevanje imajući u vidu nepredvidljive globalne nestabilnosti“, rekao je Ljubić.

Dodao je da je Srbija dobro mesto za investiranje i da je stranim investitorima važan razvoj digitalne infrastrukture, dostupnost energije i energenata kao i predvidivo poslovno okruženje na čemu se aktivno radi sa Vladom Srbije.

  • MAJA

    15.6.2023 #1 Author

    Kod nas crno i belo

    Odgovori

  • DUSAN

    15.6.2023 #2 Author

    JKP treba da unaprede rad zbog nas a ne stranih investitora.

    Odgovori

  • Goga13

    25.6.2023 #5 Author

    Trebali su oni davno unaprediti rad i to ne samo zbog stranaca.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...