najviše svežeg cveća za bukete uvezeno iz Holandije, Kenije i Etiopije

Ukupan izvoz ruža iz Srbije u 2022. godini iznosio tri miliona evra

BiznisSrbijaSvet

8.3.2023 12:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Ukupan izvoz ruža iz Srbije u 2022. godini iznosio tri miliona evra Ukupan izvoz ruža iz Srbije u 2022. godini iznosio tri miliona evra
Izvoz ruža iz Srbije u 2022. godini iznosio je tri miliona evra, koliko i prethodne godine, a najviše svežih ruža za bukete uvezeno je... Ukupan izvoz ruža iz Srbije u 2022. godini iznosio tri miliona evra

Izvoz ruža iz Srbije u 2022. godini iznosio je tri miliona evra, koliko i prethodne godine, a najviše svežih ruža za bukete uvezeno je iz Holandije, Kenije i Etiopije, saopštila je u sredu Privredna komora Srbije (PKS).

Uvoz svežih ruža povećan je na 3,79 miliona evra, dok je vrednost spoljnotrgovinske razmene Srbije u sektoru proizvodnje cveća i ukrasnog bilja iznosila je 31,3 miliona evra u 2022. godini. 

Srbija je uvezla i izvezla ukupno oko 10 tona cveća i ukrasnog bilja, od čega je oko tri tone izvezeno, dok je uvezeno oko sedam tona.

Izvoz je vredeo 6,61 miliona dok je vrednost uvoza bila oko 24,7 miliona evra.

Najviše se izvozilo cveće i sadni materijal i to na tržište EU koje ima 43 odsto udela u srpskom izvozu, zatim živo cveće, posebno ruže i to u zemlje Carinske unije (Rusiju, Belorusiju, Kazahstan) koje imaju 34 odsto udela u ukupnom izvozu Srbije i zemlje CEFTA regiona.

Viša savetnica u Udruženju za biljnu i prehrambenu proizvodnju PKS Danica Mićanović rekla je da bi sektor proizvodnje cveća i ukrasnog bilja bio još razvijeniji kada bi postojale naučnoistraživačke organizacije koje rade selekciju i oplemenjivanje cveća u Srbiji, što trenutno nije slučaj.

Podsetila je da je formirano nekoliko instituta pri fakultetima u Beogradu i Novom Sadu kako bi ovaj sektor dobio podršku na istraživačkom nivou.

„Podsticaji države su evidentni, ali neophodno je pokretati inicijative za dodatne podsticaje, raditi na povećanju površina pod cvećem i ukrasnim biljem, intenziviranju proizvodnje, umrežavanju i jačanju proizvođača, kako bi se stvorio povoljniji ambijent za poslovanje“, rekla je Mićanović.

Najznačajniji regioni za proizvodnju i uzgoj cveća u Srbiji su u Vojvodini, na severu zemlje, na granici sa Mađarskom, zatim okolini Šapca, Ljiga, Trstenika, Kruševca, Sremčice i Velike Drenove, a najvažnija je proizvodnja ruža i to kalemljene i nekalemljene ruže za sadnju, navodi se u saopštenju.

U protekle dve godine vrednost uvoza je značajnije povećana u odnosu na izvoz, a tome je najviše doprinelo povećanje uvozne cene cveća i ukrasnog bilja, kao posledice ekonomske situacije u celom svetu.

„Srbija ima veliki potencijal za proizvodnju cveća i ukrasnog bilja kako zbog dobrih klimatskih uslova tako i zbog dužine vegetacionog perioda. Uz jaču institucionalnu podršku, udruživanje proizvođača, podršku naučnoistraživačke i poslovne zajednice, ovaj bi sektor bio mnogo profitabilniji“, poručili su iz Udruženja za biljnu i prehrambenu proizvodnju PKS.

U 2022. godini, u odnosu na 2021. godinu vrednost uvoza povećana je za 13 odsto, a prosečna uvozna cena cveća iznosila je 3,27 evra po kilogramu, dok je u 2021. godini bila 3,05 evra po kilogramu.

U odnosu na 2021. godinu i vrednost izvoza je porasla za 23 odsto. U izvozu je postignuta prosečna cena od 2,46 evra po kilogramu, dok je u 2021. godini bila 1,85 evra.

  • Dunja5

    8.3.2023 #1 Author

    Dobro, bitno da i uvoz i izvoz funkcionisu, pogotovo izvoz sto je u vecem procentu…

    Odgovori

  • Anna

    8.3.2023 #2 Author

    Izvoz je veoma mali. A i sigurna sam da se proizvodnja ukrasnog cveća može znatno uvećati.

    Odgovori

  • TATJANA

    9.3.2023 #3 Author

    Mi imamo dobre kapacitete a nista novo da se iz Holandije dugo godina uvozi cveće

    Odgovori

  • GOCA BG

    11.3.2023 #4 Author

    Steta sto izvoz nije veci…

    Odgovori

  • DASHA

    18.4.2023 #5 Author

    Kraljica cveca.

    Odgovori

  • SLAVICA

    23.4.2023 #6 Author

    Trbalo bi biti dosta veci izvoz

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...