Istraživanje portala Biznis.rs: Kamatne stope u Srbiji i EU (1)

Umereni pad kamata u Srbiji od kraja prošle godine, raste kreditna aktivnost banaka

BankeBerzaPoslovanjeSrbija

3.8.2024 08:01 Autor: Milica Rilak 11

Umereni pad kamata u Srbiji od kraja prošle godine, raste kreditna aktivnost banaka Umereni pad kamata u Srbiji od kraja prošle godine, raste kreditna aktivnost banaka
Narodna banka Srbije (NBS) objavila je statistiku kamatnih stopa za jun, prvi mesec u kome su i naša i Evropska centralna banka spustile referentne... Umereni pad kamata u Srbiji od kraja prošle godine, raste kreditna aktivnost banaka

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je statistiku kamatnih stopa za jun, prvi mesec u kome su i naša i Evropska centralna banka spustile referentne kamate. Zato smo proveravali da li se odluka o ublažavanju monetarne politike već prelila na dinarske i devizne kredite.

U NBS kažu za Biznis.rs da je smanjenje referentne stope gotovo u potpunosti ispraćeno smanjenjem kamatnih stopa na međubankarskom tržištu novca, i da po tom osnovu očekuju da će i kamate na kredite u narednom periodu zabeležiti pad.

Iako je možda prerano suditi o visini kamatnih stopa na osnovu junskih podataka, podsećamo da su analitičari još od februara ukazivali na mogućnost da se krene u „popuštanje monetarnog kaiša“, što se poslednji put desilo u decembru 2020. godine.

Kao što znamo, usledio je veliko globalno zaoštravanje politika centralnih banaka, koje su širom sveta pokušavale da obuzdaju inflaciju – a signal da je inflacija pobeđena makar u Evropi dala je Evropska centralna banka upravo u junu, kada je i naša NBS oborila referentnu stopu za 0,25 procentnih poena.

Na naše pitanje da li se već od juna može govoriti o trendu pada kamatnih stopa na našem tržištu, iz NBS odgovaraju da kamate na dinarske i kredite u evro znaku beleže umereni pad koji je započet krajem prošle godine sa popuštanjem inflatornih pritisaka i očekivanjima da će naša centralna banka i ECB uskoro započeti ublažavanje svojih monetarnih politika.

U junu je, kako ističu iz NBS, prosečna ponderisana kamatna stopa na novoodobrene dinarske kredite privredi i stanovništvu iznosila 10,1 odsto naspram 10,5 odsto u decembru 2023. godine, dok je kamatna stopa na kredite u evro znaku u junu iznosila 6,6 odsto naspram sedam odsto u decembru prošle godine.

Foto: Freepik

„Smanjenje referentne kamatne stope NBS je gotovo u potpunosti ispraćeno smanjenjem kamatnih stopa na međubankarskom tržištu novca, tako da po tom osnovu očekujemo da će i kamate na kredite u narednom periodu zabeležiti pad, jer se pokazalo da je transmisioni mehanizam putem kanala kamatne stope efikasan. Ipak, za razliku od kamatnih stopa na tržištu novca koje reaguju gotovo istovremeno, kod kamatnih stopa na kredite potrebno je da prođe neko vreme (nekada i nekoliko meseci) da se u punoj meri prenese efekat ublažavanja monetarne politike“, objašnjavaju u NBS.

Njihova prognoza kretanja kamatnih stopa je optimistična i kada je reč o devizno indeksiranim kreditima.

„Imajući u vidu da je i ECB u junu snizila svoje osnovne kamatne stope, što se odražava na niže kamate na tržištu novca u zoni evra, možemo da očekujemo i da kamatne stope na kredite u evro znaku na domaćem tržištu u narednom periodu zabeleže dalji pad“, kažu za Biznis.rs iz NBS.

Kako su se kretale kamatne stope u junu?

Kao što su istakli iz NBS, prosečna ponderisana kamata na novoodobrene dinarske kredite stanovništvu i privredi u junu je iznosila 10,14 odsto.

Pri tome, novoodobreni dinarski krediti za stanovništvo pojeftinili su u proseku u junu u odnosu na maj, pa je prosečna ponderisana stopa iznosila 11,68 u odnosu na majskih 12,07 odsto. Sa druge strane, krediti za privredu su veoma blago poskupeli, i to na 8,1 sa majskih 8,03 odsto.

Foto: Pixels.com
Foto: Pixels

Novoodobreni devizni krediti za građane u junu su u proseku koštali 6,13 odsto, povoljnije od majskih 6,22 odsto, dok su kamatne stope za privredu u ovom slučaju pratile trend stanovništva, pa su u junu bankarske pozajmice blago pojeftinile, na prosečnih 6,68 odsto kamate u odnosu na majskih 6,81 odsto.

U junu su, inače, dinarski i devizni potrošački krediti sa ročnošću do godinu dana pojeftinili za više od procentnog poena u odnosu na maj, pa je prosečna kamata za takve pozajmice u junu iznosila 6,23 odsto, za razliku od 7,37 odsto u maju.

S druge strane, devizni gotovinski krediti do godinu dana poskupeli su za taj isti procentni poen, pa su prosečno koštali 4,11 odsto u junu u odnosu na majskih 3,1 odsto.

Očekuje se dalji rast kreditne aktivnosti banaka

Zanimalo nas je i da li ublažavanje monetarne politike prati rast kreditne aktivnosti banaka, a iz NBS ističu da su tokom šest meseci ove godine ukupni domaći krediti privatnom sektoru ubrzavali međugodišnji rast koji je u junu, po isključenju efekta promene deviznog kursa, iznosio 4,7 odsto, dok je u decembru 2023. bio jedan odsto.

„Taj rast je bio gotovo podjednako vođen kreditiranjem privrede i stanovništva, koji su na međugodišnjem nivou ubrzali rast na 4,2 odsto, odnosno 4,9 odsto. Rastu kreditne aktivnosti doprinele su povećana tražnja privrede i stanovništva za kreditima u uslovima ublaženih kreditnih standarda za dinarske kredite, a doprinele su mu i nešto niže kamatne stope na kredite“, ocenjuju iz NBS za Biznis.rs.

U našoj centralnoj banci kažu da u narednom periodu, sa očekivanim rastom investicija i privatne potrošnje, treba da usledi i nastavak rasta kreditne aktivnosti.

„Rezultati aprilske ankete o kreditnoj aktivnosti banaka pokazuju da gotovo sve banke očekuju da će kreditna aktivnost u ovoj i narednoj godini ostvariti rast, pri čemu značajan broj banaka očekuje da će taj rast biti i iznad pet odsto“, podsetili su iz NBS u odgovoru na pitanja našeg portala.

Sutra: Da li će spori pad inflacije zaustaviti smanjenje kamatnih stopa u Evropi?

  • SABRINA

    3.8.2024 #1 Author

    Ostaje nam da se nadamo da će u skorije vreme kamate biti povoljnije i za građane i za privrednik.

    Odgovori

  • meli77

    3.8.2024 #2 Author

    Znači jer puno nas živi od potrošačkog kredita

    Odgovori

  • Grocka

    4.8.2024 #3 Author

    Ajd da vidimo i to

    Odgovori

  • BLIZANAC

    4.8.2024 #4 Author

    Samo neka pada

    Odgovori

  • SUNCICA

    4.8.2024 #5 Author

    Zbog povecane traznje

    Odgovori

  • LAV

    4.8.2024 #6 Author

    Banke su aktivne konstantno.

    Odgovori

  • Boba321

    4.8.2024 #7 Author

    Neka ide dole svima je u korist

    Odgovori

  • NATI

    4.8.2024 #8 Author

    Cekamo povoljnije kamate

    Odgovori

  • HANA

    4.8.2024 #9 Author

    Nešto mi ovde ne štima…

    Odgovori

  • Faith

    4.8.2024 #10 Author

    Moraju poboljsati kredite, jer je neralno kupiti nekretninu

    Odgovori

  • Melisa

    5.8.2024 #11 Author

    U Srbiji se Samo OD toga I zivi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.