Kompanije natprosečno optimistične u pogledu budućnosti

Aktivnost ruskih fabrika raste najbrže u poslednjih sedam godina

SvetU fokusu

29.12.2023 17:16 Autor: Vladimir Jokanović 3

Aktivnost ruskih fabrika raste najbrže u poslednjih sedam godina Aktivnost ruskih fabrika raste najbrže u poslednjih sedam godina
Aktivnosti u ruskom proizvodnom sektoru povećale su se u decembru najbržim tempom u poslednjih sedam godina, pokazalo je poslovno istraživanje čiji rezultati su objavljeni... Aktivnost ruskih fabrika raste najbrže u poslednjih sedam godina

Aktivnosti u ruskom proizvodnom sektoru povećale su se u decembru najbržim tempom u poslednjih sedam godina, pokazalo je poslovno istraživanje čiji rezultati su objavljeni u petak.

S&P globalni indeks menadžera nabavke (PMI) za proizvodnju porastao je na 54,6 u decembru sa 53,8 u novembru, nastavljajući kretanje iznad broja 50 koji razdvaja ekspanziju od kontrakcije. Bilo je to najviša očitana vrednost od januara 2017. godine, prenosi Reuters.

„Veća potražnja klijenata uglavnom je bila fokusirana na domaće tržište, a nove izvozne narudžbine opale su drugi mesec zaredom“, navedeno je u saopštenju S&P Global. Manje zahteva klijenata ba izvoznim tržištima dovelo je do najbržeg pada novih narudžbina iz inostranstva od jula.

Moskva troši znatna sredstva na proizvodnju, ulivajući gotovinu u sektor odbrane kako bi povećala vojnu proizvodnju zbog rata u Ukrajini. Rast sektora proizvodnje u poslednje skoro dve godine u velikoj meri zasnovan je na domaćoj tražnji.

Proizvođači se i dalje privikavaju na logističke potrese izazvane zapadnim sankcijama i visokim cenama uvezene robe, otežane slabljenjem rublje i visokom inflacijom. Istraživanje koje je obavio S&P Global pokazalo je da se stopa inflacije ublažava.

Uprkos nedostatku radne snage u Rusiji, sa rekordno niskim nivoom nezaposlenosti od 2,9 odsto, kompanije su povećale broj zaposlenih kako bi pokušale da smanje zaostatak u poslu, a kompanije su i dalje natprosečno optimistične u pogledu budućnosti.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...