Ministar turizma u radnoj poseti Floridi

Unapređenje saradnje Srbije i SAD u oblasti turizma

BiznisSrbijaSvetTurizam

5.9.2023 12:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Unapređenje saradnje Srbije i SAD u oblasti turizma Unapređenje saradnje Srbije i SAD u oblasti turizma
Delegacija Vlade Srbije, koju predvodi ministar turizma i omladine Husein Memić, je u radnoj poseti Floridi u Sjedinjenim Američkim Državama, gde učestvuje na više... Unapređenje saradnje Srbije i SAD u oblasti turizma

Delegacija Vlade Srbije, koju predvodi ministar turizma i omladine Husein Memić, je u radnoj poseti Floridi u Sjedinjenim Američkim Državama, gde učestvuje na više sastanaka i skupova na temu unapređenja saradnje u oblasti turizma, održivog turizma i predstavljanja Srbije kao turističke destinacije. Poseta je organizovana uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

U delegaciji sa ministrom Memićem su i predstavnici Ambasade Republike Srbije u SAD, Generalnog sekretarijata vlade, Privredne komore Srbije (PKS) i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), navodi se u saopštenju.

Ministar Memić i delegacija imali su više sastanaka sa političkim i privrednim predstavnicima Majamija i Floride, kao i sa predstavnicima lokalnih institucija, a upoznali su se i sa delom turističke ponude tog predela. Delegacija je razgovarala sa predsednicom okruga Majami Dejd, Danijelom Levin Kava, i direktorom Međunarodnog aerodroma Majami Ralfom Kutijeom. Takođe, delegacija se sastala sa rukovodstvom Luke Majami, koja je najveća putnička luka za kruzere u svetu i jedna od najvećih kargo luka, kao i sa rukovodstvom poslovnog saveta okruga Majami.

Na sastancima su predstavljeni turistički potencijali Srbije i mogućnosti za unapređenje saradnje dve zemlje u oblasti turizma. U razgovoru sa predsednicom okruga Majami Dejd, Danijelom Levin Kava, posebno je bilo reči o promociji turističkih potencijala Srbije na Floridi, a imajući u vidu izuzetne pokazatelje i rezulteta koje ova savezna država ima u oblasti turizma.

U toku 2022. godine, Floridu je posetilo više od 137 miliona turista, a skoro 85v odsto od tog broja su domaći, američki turisti (turisti iz drugih saveznih država u SAD). Florida je takođe posebno popularna destinacija među turistima iz severnih država i Kanade, naročito tokom zimskog perioda. Upravo zbog ovih pokazatelja, Florida može biti partner i model razvoja: promocijom naših turističkih potencijala na Floridi, Srbija bi se praktično promovisala i šire u celoj SAD, i među svim ljudima koji posećuju Floridu.

Politički i privredni predstavnici Majamija i Floride iskazali su veliko interesovanje za jačanje saradnje sa Srbijom. U razgovorima su istakli da Srbiju vide kao tačku povezivanja sa regionom Jugoistočne Evrope, što daje mogućnosti za dalje jačanje i turističke i sveukupne privredne saradnje.

Foto: Pixabay.com

Na sastancima i u razgovorima, ministar turizma i omladine Husein Memić je posebno naglasio da je opredeljenje Srbije razvoj turizma na principima održivosti. Zvaničnici iz Floride predstavili su svoja iskustva u razvoju održivog (ili tzv. domaćinskog) turizma, koji počiva na vrednostima očuvanja životne sredine, lokalne kulture, tradicije i autentičnosti. Imajući u vidu izazove sa kojima se Florida suočava kada je reč o klimatskim promenama, ova savezna država ali i svi građani poklanjaju veliku pažnju održivom razvoju i dostizanju samih Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija.

Upravo zbog toga, predstavnicima poslovne zajednice u Majamiju bilo je veoma važno da se upoznaju sa prilikama za održiva ulaganja u Srbiji, kroz prezentaciju Mape investicionih prilika za Srbiju u skladu sa Ciljevima održivog razvoja. Ova Mapa, koju su zajednički izradili UNDP i Vlada Srbije, a koja je nedavno predstavljena i u sedištu UN u Njujorku, potencijalnim investitorima daje pregled sektora i oblasti za održiva ulaganja u našoj zemlji – ona koja donose profit i koja su u skladu sa principima održivosti.

Predstavnici Privredne komore Srbije koji su u delegaciji, prezentovali su potencijale Srbije u oblastima nautičkog, održivog i kreativnog turizma. Rekordne cifre posetilaca i atraktivnost Majamija među turistima proističu upravo iz povezanosti i posvećenosti lokalne zajednice, zatim, ulične umetnosti koja se prožima u svim delovima grada, i izuzetne raznolikosti kultura, gastronomije i ljudi. Investicije, trgovina, IT sektor, kreativne industrije, turizam i edukacija su potencijalni stubovi saradnje privrede okruga Majami Dejd i Srbije, ocenili su predstavnici PKS.

Na marginama zvaničnih razgovora, ministar Memić i članovi delegacije razgovarali su i sa predstavnicima srpske dijaspore na Floridi. Među velikom dijasporom su i brojni uspešni poslovni ljudi koji su izrazili želju da pomognu u daljem pozicioniranju Srbije.

U nastavku posete SAD, delegacija Srbije će posetiti Tampu i Orlando gde će učestvovati na godišnjoj Konferenciji o turizmu. Na marginama konferencije planirani su brojni sastanci sa predstavnicima turističkog sektora iz SAD i drugih zemalja, od kojih se posebno izdvaja Dejna Jang, direktorka organizacije „Visit Florida“, jedne od najvažnijih turističkih organizacija u Sjedinjenim Američkim Državama.

Dosadašnja saradnja Srbije i SAD u oblasti turizma bila je usmerena na unapređenje dobrih odnosa na ravnopravnoj osnovi i na obostranu korist. Uvođenjem direktne avio linije od Beograda do Njujorka, 23. juna 2016. godine, ponovo je nakon 24 godine olakšan dolazak turista iz SAD. Takođe, uvođenje i direktne linije od Beograda do Čikaga i dalje je unapredilo veze dve zemlje. Turističke organizacije iz Srbije aktivne su na tržištu SAD kako bi promovisali Srbiju kao turističku destinaciju, kroz učešće na sajmovima i promotivnim događajima, kroz studijska putovanja, oglašavanje i promotivne kampanje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...