Sajamska Hala 1 ostaje u vlasništvu države

Urbanistički projekat za novi kompleks na mestu Beogradskog sajma na javnom uvidu do 1. novembra

Srbija

23.10.2023 09:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Urbanistički projekat za novi kompleks na mestu Beogradskog sajma na javnom uvidu do 1. novembra Urbanistički projekat za novi kompleks na mestu Beogradskog sajma na javnom uvidu do 1. novembra
Urbanistički projekat za novi kompleks na mestu postojećeg Beogradskog sajma u Bulevaru vojvode Mišića na javnom uvidu biće od 26. oktobra do 1. novembra,... Urbanistički projekat za novi kompleks na mestu Beogradskog sajma na javnom uvidu do 1. novembra

Urbanistički projekat za novi kompleks na mestu postojećeg Beogradskog sajma u Bulevaru vojvode Mišića na javnom uvidu biće od 26. oktobra do 1. novembra, objavilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Resorno ministarstvo najavilo je javnu prezentaciju Urbanističkog projekta za delove katastarskih parcela 10652/2, 10652/6, 11114/1, 11127/1, 11121/42, 11121/45 i 11123/26 u Katastarskoj opštini Savski venac. One okvirno obuhvataju prostor između mosta Gazela i Ade Cigaanlije, odnosno između savskog priobalja i Bulevara vojvode Mišića na tom delu, piše N1, prenosi eKapija.

Javni uvid biće održan od 26. oktobra do 1. novembra 2023. godine u zgradi Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u prostorijama Sektora za prostorno planiranje i urbanizam, u Ulici kralja Milutina 10a u Beogradu, svakog radnog dana od 9 do 14 časova, kao i na internet stranici ovog ministarstva.

„Zainteresovana fizička i pravna lica mogu tokom javne prezentacije da izvrše uvid u Urbanistički projekat, kao i da svoje primedbe i sugestije na planirana rešenja dostave u pisanoj formi ministarstvu (sektoru za prostorno planiranje i urbanizam) u toku trajanja javne prezentacije, zaključno sa 1. novembrom 2023. godine“, naglašava se u pozivu resornog ministarstva.

Kako se dodaje, izrađivač Urbanističkog projekta je Frikcije d.o.o. iz Beograda.

Javni uvid u ovaj urbanistički projekat nije iznenađenje, ako se zna da već duže vreme postoji plan za izmeštanje sajamskog kompleksa i njegovo preseljenje na novu lokaciju – u Surčin. Kako podseća N1, na sajtu irskog biroa Niall Montgomery + Partners (NMP) nedavno se pojavio projekat pejzažne arhitekture za prostor između Gazele i Ade, na kom se trenutno nalazi Beogradski sajam. Na vizualizacijama projekta koje su bile objavljene na sajtu NMP-a, na mestu Sajma su se nalazili blokovi zgrada koji okružuju sajamsku Halu 1.

N1 se obratio birou NMP sa molbom za više informacija o datom projektu, ali je odgovor, do objavljivanja teksta, izostao. Isto veče kada je tekst o projektu za prostor Sajma objavljen na portalu N1, taj projekat je uklonjen sa sajta NMP-a. Iz portfolija irskog biroa, kako navodi ovaj portal, moglo se, međutim, videti da su bili angažovani na nekoliko projekata pejzažne arhitekture za kompleks Beograd na vodi.

Sumnje da će se upravo Beograd na vodi proširiti na prostor Sajma potvrdio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je na konferenciji za novinare u avgustu izjavio da je ugovor o prodaji imovine Beogradskog sajma preduzeću „Beograd na vodi“ potpisan još 16. marta 2023. godine.

Preduzeće Beogradski sajam je 13. jula registrovalo smanjenje osnovnog kapitala za čak 1,128 milijardi dinara. Kao osnov je navedeno pokriće gubitaka po završnim računima za 2022. i 2021. godinu. Ovo smanjenje osnovnog kapitala podrazumeva da celokupno zemljište na kojem se nalazi Beogradski sajam i sve sajamske hale sa vlasništva ovog preduzeća prelazi u vlasništvo Republike Srbije, dok Beogradski sajam nema više ni upisano pravo korišćenja tih nekretnina.

Beogradski sajam je iz svoje imovine u junu isknjižio više od 24 hektara kojima je do tada raspolagao. Ove promene su, prema ranijim navodima, već ranije unete i u katastar, a promene su javno objavljene tokom jula.

Čuvena sajamska Hala 1 ostaje u vlasništvu države, a ostale nepokretnosti prodajom prelaze u vlasništvo Beograda na vodi. Očuvanje Hale 1 nije izraz dobre volje države nego njena obaveza jer je ta hala u okviru postojećeg sajamskog kompleksa zaštićena kao spomenik kulture u Beogradu.

Otkako je aktuelizovana priča o budućoj gradnji na prostoru sadašnjeg sajma, pokrenute su i peticije za očuvanje ne samo Hale 1, nego još nekoliko hala u ovom kompleksu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...