rekonstrukcija Plave dvorane polovinom naredne godine

Otvaranje renoviranog kongresnog i poslovnog dela Sava centra 14. novembra

Srbija

20.10.2023 12:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Otvaranje renoviranog kongresnog i poslovnog dela Sava centra 14. novembra Otvaranje renoviranog kongresnog i poslovnog dela Sava centra 14. novembra
Kongresni i poslovni deo beogradskog Sava centra je u završnoj fazi rekonstrukcije i 14. novembra biće spreman da primi prve posetioce, saopštila je danas... Otvaranje renoviranog kongresnog i poslovnog dela Sava centra 14. novembra

Kongresni i poslovni deo beogradskog Sava centra je u završnoj fazi rekonstrukcije i 14. novembra biće spreman da primi prve posetioce, saopštila je danas kompanija Delta koja je vlasnik tog objekta.

Najavljeno je da će istog dana u najvećem i najpoznatijem kongresnom centru jugoistočne Evrope početi i prvi događaj, Evropska konferencija nutricionista sa više od 1.500 učesnika.

Kongresni i poslovni deo Sava centra biće otvoren tri godine nakon što je kompanija Delta Real Estate na javnom konkursu postala vlasnik ovog objekta. Temeljna obnova počela je u decembru 2021. a ukupna investicija biće vredna više od 118 miliona evra, navela je kompanija.

Deo Sava centra koji će od novembra ugostiti domaće i strane goste obuhvata 65.000 kvadrata, odnosno više od dve trećine ukupne površine ovog objekta.

Kongresni deo čini 46 sala (umesto dosadašnjih 16), među kojima je i čuvena Glavna kongresna dvorana, mesto nekih od najznačajnijih skupova u istoriji Beograda, Srbije i bivše Jugoslavije.

„Posebna atrakcija Sava Centra biće ‘immersive’ sala, jedinstvena na ovim prostorima. Renoviran je i obnovljen i poslovni prostor A klase i šoping zona sa restoranom i lokalima različitih brendova i usluga“, navodi se u saopštenju.

Obnova Sava Centra realizuje se u dve faze, na isti način kao što je ovaj objekat i građen. Rekonstrukcija čuvene Plave dvorane biće nastavljena po planu do polovine 2024. godine i njen kapacitet biće povećan sa 3.672 na 4.000 posetilaca.

Investitor Delta Real Estate je, kako je saopšteno, u potpunosti ispunio obavezu da zadrži namenu Sava centra. Očuvani su arhitektura i elementi enterijera koji su stavljeni pod zaštitu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda.

„Osim što je sačuvan prepoznatljivi spoljašni izgled, zamisao arhitetke Stojana Maksimovića, ostali su isti i brojni elementi unutrašnjosti po kojima je Sava centar poznat Beograđanima i gostima glavnog grada. Zidove i dalje krasi čuvena mapa sveta, betonski elementi, dugački holovi i forma prostora sa galerijama. Sačuvana su i umetnička dela koja su godinama krasila enterijer ovog objekta“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je posle potpune rekonstrukcije kongresni i poslovni deo Sava centra ponovo moderan objekat, energetski efikasan, sagrađen uz najviše ekološke standarde uključujući i BREEAM sertifikat, jedan od vodećih sertifikata za procenu uticaja objekata na životnu sredinu.

  • Sindi

    20.10.2023 #1 Author

    Uh bice i Lidl, jedva cekam. Sigurno ce picnuti SC kao bombonicu, bilo je vreme.

    Odgovori

  • MAXMAD

    21.10.2023 #2 Author

    Mišković je izgeda opet pogodan.

    Odgovori

  • ŽIZI

    22.10.2023 #3 Author

    Došlo vreme i za to…..

    Odgovori

  • Boba321

    22.10.2023 #4 Author

    Miskovic odlican posao radi

    Odgovori

  • GAGA

    22.10.2023 #5 Author

    Videcemo sta ce biti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...