fleksibilnost ugovaranja doprineće raznovrsnijoj ponudi

Usvojeni novi načini formiranja cena struje za kupce u komercijalnom snabdevanju

InfrastrukturaSrbija

3.9.2024 12:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Usvojeni novi načini formiranja cena struje za kupce u komercijalnom snabdevanju Usvojeni novi načini formiranja cena struje za kupce u komercijalnom snabdevanju
Elektroprivreda Srbije (EPS) objavila je danas da je Skupština EPS-a usvojila nove metodologije formiranja cena struje za kupce u komercijalnom snabdevanju, u cilju, kako... Usvojeni novi načini formiranja cena struje za kupce u komercijalnom snabdevanju

Elektroprivreda Srbije (EPS) objavila je danas da je Skupština EPS-a usvojila nove metodologije formiranja cena struje za kupce u komercijalnom snabdevanju, u cilju, kako je navedeno, zadovoljenja potreba tih kupaca uz održavanje finansijskog integriteta i održivosti poslovanja.

U saopštenju EPS-a piše da ovaj nov način formiranja cene za privredu osigurava da cene odražavaju trenutne tržišne uslove obezbeđujući stabilnost i predvidljivost za kupce.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović rekla je da je usvajanjem metodologija Srbija ispunila i poslednji strukturni reper Međunarodnog monetarnog fonda za energetiku.

„Nove metodologije sada daju prostor da se prate kretanja na tržištu i to u oba smera i kod padova, ali i kod skokova cena i doprineće efikasnijem ugovaranju snabdevanja električnom energijom sa kupcima na otvorenom tržištu u uslovima konkurencije, uzimajući u obzir kriterijume kao što su najniža cena električne energije, rok plaćanja i sigurnost snabdevanja“, rekla je Đedović Handanović.

Navedeno je da su usvojene metodologije za obrazovanje fiksne cene i cene sa nivelacijom za potpuno snabdevanje strujom krajnjih kupaca, koja se obavlja po tržišnim principima, kao i metodologija za formiranje cena za snabdevanje krajnjih kupaca po ugovoru sa unapred određenom količinom.

Usvojene su i metodologija za obrazovanje krajnje cene sa dinamičkim tarifiranjem za potpuno snabdevanje strujom krajnjih kupaca, metodologija za obrazovanje prodajne cene struje proizvedene iz obnovljivih izvora za snabdevanje krajnjih kupaca i metodologija za obrazovanje cene za isporučenu struju od kupca-proizvođača po ugovoru o potpunom snabdevanju sa neto obračunom.

„Fleksibilnost ugovaranja koju donose ove metodologije doprineće i raznovrsnijoj ponudi, koja će za posledicu imati i unapređenje energetske efikasnosti i konkurentnosti srpske privrede, zbog mogućnosti optimizacije troškova električne energije u finalnim proizvodima“, rekla je Đedović Handanović, navedeno je u saopštenju.

Tagovi
EPS SRBIJA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.