Vlada Srbije utvrdila mere o upravljanju vodama

Uvac zvanično proglašen specijalnim rezervatom prirode

LifestyleSrbija

7.4.2023 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Uvac zvanično proglašen specijalnim rezervatom prirode Uvac zvanično proglašen specijalnim rezervatom prirode
Vlada Srbije usvojila je Uredbu o utvrđivanju plana upravljanja vodama do 2027. godine, kojom se utvrđuje program mera koje je potrebno sprovesti do te... Uvac zvanično proglašen specijalnim rezervatom prirode

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o utvrđivanju plana upravljanja vodama do 2027. godine, kojom se utvrđuje program mera koje je potrebno sprovesti do te godine radi dostizanja postavljenih ciljeva životne sredine definisanih za sva vodna tela površinskih i podzemnih voda. Izrada plana je i deo procesa primene Okvirne direktive o vodama Evropske unije, objavila je eKapija.

Upravljanje vodama u Srbiji odvija se kroz izradu i sprovođenje ključnih planskih dokumenata – planova kojima se uređuje zaštita od štetnog dejstva voda, kao i planova kojima se uređuje zaštita voda, odnosno plana zaštite voda od zagađivanja i programa monitoringa – navedeno je na sajtu Vlade.

Na sednici je usvojena i uredba o proglašenju specijalnog rezervata prirode „Uvac“, čime se obezbeđuje očuvanje atraktivnih, spektakularnih morfoloških osobenosti ovog područja.

Kako se navodi, donošenjem uredbe ostvaruje se niz pozitivnih efekata u domenu ciljeva utvrđenih Prostornim planom Republike Srbije, strateškim dokumentima u oblasti zaštite prirode, životne sredine i održivog razvoja i međunarodnim ugovorima i programima, a pre svega povećanje površine zaštićenih područja i zaštita biodiverziteta i geodiverziteta, posebno ekološki značajnih područja, prenela je eKapija.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...