Održana Međunarodna konferencija o obnovljivim izvorima električne energije

Uz primenu nauke u privredi OIE imaju veliki potencijal u Srbiji

EkologijaSrbijaU fokusu

18.10.2022 08:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Uz primenu nauke u privredi OIE imaju veliki potencijal u Srbiji Uz primenu nauke u privredi OIE imaju veliki potencijal u Srbiji
Obnovljivi izvori električne energije i energetski efikasna postrojenja imaju znatan potencijal i mogućnosti u Srbiji, ali su za njihovu potpuniju primenu neophodna dugoročna i... Uz primenu nauke u privredi OIE imaju veliki potencijal u Srbiji

Obnovljivi izvori električne energije i energetski efikasna postrojenja imaju znatan potencijal i mogućnosti u Srbiji, ali su za njihovu potpuniju primenu neophodna dugoročna i tehnički održiva rešenja koja zahtevaju intenzivnu saradnju države, akademske zajednice i privrede, ocenili su stručnjaci, učesnici 10. međunarodne konferencije o obnovljivim izvorima električne energije koja je održana u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike Jovanka Atanacković istakla je da su investicije u obnovljive izvore energije rešenje za energetsku bezbednost Srbije i celog sveta.

„Ministarstvo rudarstva i energetike ima viziju da su obnovljivi izvori energije ono što treba da bude naša osnova za energetski razvoj, za energetsku i državnu bezbednost. U tom smislu investicije u obnovljive izvore energije jesu novi model rasta cele privrede Srbije“, objašnjava Atanacković.

Privreda je, po njenim rečima, već pokazala da želi da postane deo energetske tranzicije i veoma je zainteresovana za obnovljive izvore energije. „Država treba da prati ono što privreda želi i to je naš posao. Nova radna mesta, zelena radna mesta jesu budućnost. Ma koliko trenutno delovalo da je neizvestan trenutak, rešenja jesu obnovljivi izvori energije“, poručuje predstavnica resornog ministarstva.

Vetrenjače i solarni paneli
Foto: Shutterstock

Zoran Lazarević, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu smatra da su obnovlji izvori veliki potencijal u energetici, da je dosta urađeno u domenu vetrogeneratora, da se radi na solarnim panelima, ali da ima još dosta posla i izazova da dostignemo onaj nivo kada u potpunosti možemo da koristimo naše obnovljive izvore.

„Mladi školovani ljudi treba da ostanu u Srbiji i da svoje znanje posvete kreiranju domaćih rešenja, kako je to nekada bilo kada smo gradili elektrane“, rekao je profesor.

Savetnik predsednika PKS za energetiku Miroslav Lutovac smatra da je neophodno povezati nauku sa privredom kroz primenu naučnih rešenja.

„Iako je naš primarni zadatak da se posvetimo privredi, proteklih godina nastojimo da, posebno kroz Udruženje za energetiku, uključimo predstavnike naučne zajednice u rad sa kompanijama, kako bi svojim znanjem i inovacijama pomogli privredi da radi bolje, efikasnije i uspešnije“, ukazuje Lutovac.

Konferenciju posvećenu obnovljivim izvorima organizovali su Društvo za obnovljive izvore električne energije pri Savezu mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS), u suorganizaciji sa Institutom za arhitekturu i urbanizam Srbije i PKS uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ciljevi konferencije su: promovisanje naučnih i stručnih ideja i rezultata istraživanja, razvoja i korišćenja OIEE, unapređenje tehnologija za korišćenje obnovljivih izvora električne energije (OIEE) kao osnovnih ili dopunskih izvora električne energije, informisanje i obrazovanje javnosti o prednostima i mogućnostima korišćenja OIEE, promovisanje lokalnih i globalnih interesa u primeni OIEE, promovisanje racionalne upotrebe potrošača električne energije sa ciljem smanjivanja njihove potrošnje i postizanja veće energetske efikasnosti, afirmacija OIEE kao održivih izvora, predlaganje rešenja primerenih ekonomskoj moći i budućem razvoju, kao i razmena ideja i stavova o OIEE.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *