Počinju rokovi za vršenje izbornih radnji

Vanredni parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji raspisani za 17. decembar

Srbija

1.11.2023 10:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Vanredni parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji raspisani za 17. decembar Vanredni parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji raspisani za 17. decembar
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao je vanredne parlamentarne izbore za nedelju, 17. decembar, kao što je ranije i najavio. „Na obrazloženi predlog vlade od... Vanredni parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji raspisani za 17. decembar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao je vanredne parlamentarne izbore za nedelju, 17. decembar, kao što je ranije i najavio.

„Na obrazloženi predlog vlade od 30. oktobra donosim ukaz o raspuštanju Narodne skupštine, raspuštam Narodnu skupštinu izabranu 3. aprila 2022. Ovaj ukaz stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku… Donosim odluku o raspisivanju izbora za narodne poslanike za 17. decembar 2023. Rokovi za vršenje izbornih radnji počinju da teku od dana stupanja na snagu ove odluke. Izbore za narodne poslanike sprovešće organi za sprovođenje izbora. Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku“, rekao je Vučić na konferencije za novinare u Predsedništvu Srbije, preneo je N1.

On je građanima Srbije poželeo srećne izbore, navodeći da živimo u teškim vremenima za ceo svet, u vremenu globalnih sukoba, u vremenu u kojem će Srbija biti pod brojnim pritiscima kako zbog Kosova, tako i zbog drugih regionalnih pitanja. Dodao je da je veoma važno da Srbija sačuva mir i stabilnost, ali i unutrašnju koheziju i pokaže svu demokratičnost.

Vlada Srbije uputila je u ponedeljak obrazložen predlog predsedniku Republike da raspusti Narodnu skupštinu i raspiše izbore za narodne poslanike.

Kako je iz Vlade navedeno, održavanje novih parlamentarnih izbora u postojećim okolnostima obezbedilo bi viši stepen demokratičnosti, smanjenje tenzija koje se stvaraju između suprotstavljenih opcija u društvu, odbacivanje isključivosti i govora mržnje i afirmisanje prava na slobodno iznošenje mišljenja i stavova o određenim političkim, ekonomskim i drugim pitanjima, uključujući i dalju afirmaciju evropskih vrednosti.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić raspisao je za isti datum izbore za odbornike skupština 65 gradova i opština u Srbiji.

Orlić je po raspisivanju izbora pozvao sve građane i političke aktere da uzmu učešće na njima.

„Da na njima svi zajedno, kao društvo, pokažemo pun demokratski kapacitet, da ga učinimo još snažnijim, da u kampanji govorimo o programima, da uz sve međusobne razlike pokažemo da smo u stanju da da to radimo na dostojanstven i pristojan način, da pokažemo svest da pitanje kako ljudi žive nije ni igra ni zabava, već težak, ozbiljan posao koji zahteva maksimalnu ozbiljnost“, poručio je Orlić.

Predsednik parlamenta izrazio je nadu da će “pobediti najbolji” I poželeo sreću svim učesnicima, prenosi N1.

Vlada Srbije je prethodno, u ponedeljak, 30. oktobra donela odluke o raspuštanju Skupštine Beograda i obrazovanju privremenog organa, a iste odluke donete su za još 64 lokalne samouprave u Srbiji.

Odluke o raspuštanju skupština gradova donete su za Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Novi Pazar, Pirot, Vranje, Leskovac, Loznicu, Prokuplje, Smederevo, Šabac, kao i za skupštine opština Brus, Varvarin, Veliku Planu, Veliko Gradište, Vladimirce, Vladičin Han, Vlasotince, Gadžin Han, Despotovac, Dimitrovgrad, Doljevac, Žabare, Žagubicu, Žitorađu, Knić, Koceljevu, Krupanj, Kuršumliju, Kučevo, Lapovo, Lebane, Ljig, Ljuboviju, Mali Zvornik, Malo Crniće, Medveđu, Merošinu, Osečinu, Paraćin, Petrovac na Mlavi, Požegu, Priboj, Prijepolje, Ražanj, Raču, Rekovac, Sokobanju, Topolu, Trgovište, Trstenik, Ćićevac, Ćupriju, Ub, Crnu Travu, Aleksandrovac, Babupnicu, Batočinu, Belu Palanku, Blace, Bogatić i Bojnik.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...