Novi kandidat za predsednika Predstavničkog doma Kongresa

Republikanci nominovali Trampovog saveznika

SvetU fokusu

25.10.2023 12:46 Autor: Vladimir Jokanović 0

Republikanci nominovali Trampovog saveznika Republikanci nominovali Trampovog saveznika
Kongresmen uz Luizijane Majk Džonson (Mike Johnson) izabran je za četvrtog republikanskog kandidata za predsednika Predstavničkog doma za manje od meseca dana, nakon što... Republikanci nominovali Trampovog saveznika

Kongresmen uz Luizijane Majk Džonson (Mike Johnson) izabran je za četvrtog republikanskog kandidata za predsednika Predstavničkog doma za manje od meseca dana, nakon što je Tom Emer (Tom Emmer) povukao kandidaturu.

Džonson, poznat kao saveznik bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump), izabran je za kandidata kasno u utorak. Njegovoj nominaciji usprotivilo se nekoliko desetina republikanaca tokom tajnog glasanja, što ostavlja neizvesnost u pogledu njegovog konačnog izbora na funkciju, prenosi Financial Times.

Džonson je izabran nekoliko sati nakon što je Emer, kongresmen iz Minesote, povukao svoju kandidaturu. Ranije u utorak republikanci su se saglasili oko Emerove kandidature, ali je on odustao, a ključni razlog za to bilo je navodno protivljenje Trampa.

Tramp, koji je favorit za predsedničkog kandidata republikanaca na izborima iduće godine, kritikovao je Emera u objavi na društvenim mrežama, tvrdeći da je republikanac samo po imenu i da bi njegov izbor za predsednika Predstavničkog doma bio „tragična greška“.

Ovi komentari i Emerovo odustajanje od kandidature, ali i Džonsonova nominacija označili su najnoviji preokret u višenedeljnoj sagi koja je razotkrila oštre podele unutar Republikanske stranke, ostavljajući donji dom Kongresa bez lidera barem još neko vreme, nakon smene dotadašnjeg predsednika Kevina Makartija (Kevin McCarthy) ranije ovog meseca.

Emerovo povlačenje pokrenulo je pitanje da li će Džonson ili bilo koji drugi republikanac uspeti da ujedini stranku kako bi dobio potreban broj glasova za izbor na funkciju. Republikanci kontrolišu Predstavnički dom tesnom većinom, pa je nekoliko glasova koje bi Džonsonu uskratile partijske kolege bilo dovoljno da ne bude izabran.

Svaki uspešni kandidat će nekako morati da prevaziđe oštre partijske podele, odnosno da pridobije ultrakonzervativce i tradicionalne republikance, uključujući i one koji su odbacili Trampove tvrdnje da su predsednički izbori 2020. godine bili namešteni protiv njega. Emer je jedan od republikanaca koji je potvrdio pobedu aktuelnog predsednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...