Pšenica opet dominantna kultura u trgovanju

Veći promet i niže cene na Produktnoj berzi

AgrobiznisBiznisSrbija

11.8.2023 15:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Veći promet i niže cene na Produktnoj berzi Veći promet i niže cene na Produktnoj berzi
Na Produktnoj berzi u Novom Sadu i ove nedelje nastavio se pad cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Najviše se trgovalo pšenicom koja je činila... Veći promet i niže cene na Produktnoj berzi

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu i ove nedelje nastavio se pad cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Najviše se trgovalo pšenicom koja je činila polovinu ukupnog obima nedeljnog prometa, uz rast od 30,62 odsto, na 2.675,00 tona robe.

Finansijska vrednost prometa iznosila je 68.728.000 dinara, za 40,89 odsto više nego protekle nedelje.

Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 19,20 do 22,00 din/kg bez PDV-a, uz primetan silazni trend cene krajem nedelje. Ponder cena iznosila je 19,94 din/kg bez PDV-a, što u odnosu na proteklu nedelju predstavlja cenovni pad od 7,76 odsto.

Pšenica je ostala primarna kultura u trgovanju već petu nedelju zaredom, uzimajući ove sedmice 50 odsto udela u ukupnom obimu prometa.

Tokom ove nedelje pšenicom se trgovalo na jedinstvenom cenovnom nivou od 21,50 din/kg bez PDV-a uz pad od 1,31 odsto.

Sojom se trgovalo na cenovnom nivou od 58,00 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta, što ujedno predstavlja i ponder cenu. U odnosu na poslednji upoređujući podatak, cena sojinog zrna niža je za 5,69 odsto, piše u zvaničnom izveštaju s Produktne berze.

Trgovalo se takođe i sojom rod 2021. godine na cenovnom nivou od 58,00 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...