radijatori topli od 15. oktobra

Većina toplana u Srbiji podigla cene, neke i do 20 odsto

InfrastrukturaIzdvajamoPoslovanjeSrbija

7.10.2024 17:19 Autor: Ljiljana Begović 11

Većina toplana u Srbiji podigla cene, neke i do 20 odsto Većina toplana u Srbiji podigla cene, neke i do 20 odsto
Toplane se spremaju za početak grejne sezone koja bi, prema najavama iz Poslovnog udruženja Toplane Srbije, trebalo da počne 15. oktobra. Ukoliko temperature tri... Većina toplana u Srbiji podigla cene, neke i do 20 odsto

Toplane se spremaju za početak grejne sezone koja bi, prema najavama iz Poslovnog udruženja Toplane Srbije, trebalo da počne 15. oktobra. Ukoliko temperature tri dana uzastopno budu isopd 12 stepeni Celzijusa grejanje stanova može početi i ranije.

Mnoge toplane povećale su cene za predstojeću sezonu, a među njima i ona sa najviše korisnika. Tako će Beograđani od ove sezone dobijati uvećane račune za grejanje, jer će umesto dosadašnjih 132,8 dinara plaćati 144,6 dinara po metru kvadratnom (sa PDV-om). To znači da će vlasnik stana od 50 kvadrata u proseku plaćati oko 600 dinara više.

Poslednje korigovanje cena bilo je prošlog septembra, i to za šest odsto. Sada su Beogradske elektrane povećale cenu svojih usluga za 8,92 odsto, što je uvećanje od ukupno 20 odsto na računima za grejanje u poslednjih godinu i po dana.

Jovana Gvozdenović iz kruševačke Toplane za Biznis.rs kaže da su sve pripreme za početak grejanja izvršene i da je takođe za 15. oktobar najavljen početak sezone.

“Sve je spremno što se tiče nove grejne sezone. Cene smo povećali za 20 odsto od 1. oktobra, što znači da će potrošači uvećane račune dobijati od novembra”, navodi Gvozdenović.

Poskupljenje je najavila i Subotička toplana. Nova cena za tarifnu grupu “stambeni prostor” iznosi 7,32 dinara po kilovat satu, dok nova cena za tarifni element površina iznosi 42,82 dinara po kvadratnom metru.

“Nova cena za tarifnu grupu poslovni prostor za tarifni element energija iznosi 9,15 dinara po kilovat satu, dok nova cena za tarifni element instalisana snaga iznosi 369,74 dinar apo kilovatu. Na sve cene se obračunava PDV od 10 odsto. Nove cene toplotne energije će se primenjivati počev od 1. novembra”, navode iz Subotičke toplane.

Radijator
Foto: Freepik.com

Direktor toplane u Majdanpeku Đorđe Roškić rekao je da je to javno preduzeće bilo prinuđeno da poveća cene grejanja za 30 odsto od 1. jula, jer greje 24 sata dnevno, a energenti su poskupeli. Grejanje je, kako je rekao, sa 105 dinara poskupelo na 125 dinara sa PDV-om.

Kako je ranije najavio direktor toplane u Čačku, Danko Ćalović, fiksni deo u ceni, koji obuhvata troškove poslovanja je povećan, a varijabilni koji zavisi od energenata i čije je učešće u ceni 70 odsto, je smanjen.

„To znači da će građanima koji budu imali veću potrošnju toplotna energija biti jeftinija. Ako im potrošnja bude ista kao i prošle godine, račun i pored poskupljenja može da bude manji za oko tri-četiri odsto“, rekao je Ćalović.

JP „Gradska toplana” Jagodina takođe je povećala cene grejanja za 10 odsto, ali od 1. oktobra.

“Varijabilni deo cene će iznositi 6,86 dinara bez PDV-a po kilovat satu, dok je fiksni deo po kvadratnom metru 42,77 dinara”, navodi se na sajtu toplane iz Jagodine.

Jedna od retkih koja nije povećala cene grejanja za ovu sezonu je Novosadska toplana.

“Potpuno smo spremni za predstojeću grejnu sezonu koja će početi najverovatnije 15. oktobra, ukoliko ne bude potrebe zbog temperatura da krene ranije. Već smo počeli sa probama”, kaže Ivana Stanimirović za Biznis.rs.

Toplifikacija iz Lazarevca nije menjala cene, a iz ovog preduzeća potvrdili su za naš portal da su spremni za grejnu sezonu koja kreće naredne nedelje.

Direktor toplane iz Užica Branko Filipović kaže da nije bilo potrebe da se poveća cena grejanja za Užičane.

“U ovu sezonu ulazimo sa starom cenom. Očekujem da neće ni biti potrebe da se u toku grejne sezone povećavaju cene, ali to ne zavisi od nas već od inputa u našoj toplani. Zvanično bi grejna sezona trebalo da počne 15. oktobra, ali mi u Užicu merimo temperaturu od 9 do 16 časova, i ako bude ispod 12 stepeni Celzijusa krenućemo i ranije. Prema prognozi, ako za vikend bude zahlađenje krenućemo sa grejanjem već u subotu”, navodi Filipović.

  • PAVLE-2005

    7.10.2024 #1 Author

    Ok je i da poskupi ali plate i dalje cupkaju u mestu

    Odgovori

  • Dux011

    7.10.2024 #2 Author

    Ma haos.

    Odgovori

  • ECO

    7.10.2024 #3 Author

    Ovo samo u Srbiji ima. Što više trošiš manje platiš, umesto da se stimuliše štednja, smanjuje potrošnja a time i zagađenje u vreme kada je vazduh najzagađeniji u godini. Svaka čast šampionima u gluposti.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    7.10.2024 #4 Author

    Nista iznenadjujuce…

    Odgovori

  • ZELJKA

    7.10.2024 #5 Author

    Ocekivano

    Odgovori

  • DOBRILA

    8.10.2024 #6 Author

    Pa i nije cudno nista , zato su plate ostale iste…

    Odgovori

  • SABRINA

    8.10.2024 #7 Author

    Sve je inače skupo, još sada ovih 20% uopše nije malo.

    Odgovori

  • STEPA

    9.10.2024 #8 Author

    Samo još i 20% bolje da greju

    Odgovori

  • Inquiete

    9.10.2024 #9 Author

    Taman posla da malo poboljšaju i grejanje. Radijatori mlaki, grejna sezona uvek kasni, non stop kvarovi i isključuje se pre predvidjenog vremena.

    Odgovori

  • SENSEI

    10.10.2024 #10 Author

    Cene su skočile, a pri tom grejanje puste kad je njima hladno

    Odgovori

  • BIJUTI27

    10.10.2024 #11 Author

    Samo 10%?🫣

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.