ministar mali uručio pismo o namerama japanskom ambasadoru

Vlada Srbije sa japanskom agencijom dogovara finansiranje reverzibilne hidroelektrane Bistrica

BiznisSrbijaSvet

26.4.2023 16:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vlada Srbije sa japanskom agencijom dogovara finansiranje reverzibilne hidroelektrane Bistrica Vlada Srbije sa japanskom agencijom dogovara finansiranje reverzibilne hidroelektrane Bistrica
Ministar finansija Siniša Mali primio je u sredu u oproštajnu posetu ambasadora Japana Takahika Кacumatu i uručio mu Pismo o namerama u kome se... Vlada Srbije sa japanskom agencijom dogovara finansiranje reverzibilne hidroelektrane Bistrica

Ministar finansija Siniša Mali primio je u sredu u oproštajnu posetu ambasadora Japana Takahika Кacumatu i uručio mu Pismo o namerama u kome se ističe volja Vlade Srbije da se kroz finansiranje reverzibilne hidroelektrane Bistrica, strateškog projekta u oblasti energetike dodatno unapredi partnerstvo sa japanskom agencijom za međunarodnu saradnju JICA.

Mali je rekao da će realizacija tog projekta doprineti povećanju udela obnovljivih izvora energije u Srbiji što je jedan od prioriteta, i omogućiti balansiranje proizvodnje i skladištenje električne energije, saopštilo je Ministarstvo finansija.

U Pismu o namerama se ističe posvećenost Ministarstva finansija, Ministarstva rudarstva i energetike i Elektroprivrede Srbije da se nađu najbolja finansijska i tehnička rešenja za efikasno sprovođenje tog projekta, predviđenog Zakonom o budžetu za 2023. godinu.

Sagovornici su se saglasili da su poslednje godine u svetu pokazale da su neophodna dalja ulaganja u energetiku i u „čistu energiju“, a Mali je istakao da Vlada Srbije priprema plan investicija u ovoj oblasti, kao i sveobuhvatnu strategiju, u kojoj je jedan od najvažnijih projekata upravo izgradnja reverzibilne hidroelektrane Bistrica.

Na sastanku je rečeno da Japan ima dragoceno iskustvo s projektima unapređenja zaštite životne sredine.

Mali je zahvalio Кacumati što je tokom mandata u Beogradu doprineo jačanju saradnje Srbije i Japana za vreme i istakao da je značajno što se i konkretnim projektima učvršćuju prijateljski odnosi koji traju 140 godina.

Ministar je rekao da aktivnost japanskih kompanija u privredi Srbije garantuje kvalitet, uspeh i svetske standarde, i istakao da je značajna uloga kompanije „Itochu“ u projektu javno-privatnog parterstva za deponiji u Vinči, kod Beograda, a kao važne investicije poslednjih godina naveo je i fabriku auto-guma „Toyo Tayers“ u Inđiji i „Nidec“ u Novom Sadu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...