Obezbeđena sredstva od 746 miliona dinara

Vlada usvojila Uredbu za unapređenje poslovne infrastrukture

SrbijaU fokusu

9.2.2024 08:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Vlada usvojila Uredbu za unapređenje poslovne infrastrukture Vlada usvojila Uredbu za unapređenje poslovne infrastrukture
Vlada Srbije usvojila je Uredbu o utvrđivanju Programa podrške razvoju poslovne infrastrukture u 2024. godini kako bi se unapredio razvojni potencijal jedinica lokalnih samouprava... Vlada usvojila Uredbu za unapređenje poslovne infrastrukture

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o utvrđivanju Programa podrške razvoju poslovne infrastrukture u 2024. godini kako bi se unapredio razvojni potencijal jedinica lokalnih samouprava kroz stvaranje povoljnih uslova za privlačenje investicija, unapredio privredni ambijent i otvorila nova radna mesta, što bi trebalo da dovede do smanjenja razlika u privrednom potencijalu gradova i opština.

Za sprovođenje ovog programa obezbeđeno je 746.000.000 dinara.

Programom je utvrđen postupak izbora infrastrukturnih projekata i postupak rasporeda i korišćenja sredstava za podršku unapređenju poslovne infrastrukture, a na osnovu javnog poziva koji raspisuje resorno ministarstvo.

Javni poziv će ubuduće biti raspisivan u drugom kvartalu tekuće godine, a sredstva raspoređena u budžetu za narednu godinu. Na ovaj način će efikasnije biti utrošena opredeljena budžetska sredstva i obezbeđena bolja realizacija na terenu, piše eKapija.

Na sednici je usvojen i Zaključak o načinu finansiranja lečenja osoba obolelih od retkih bolesti u 2024. godini kako bi se obezbedio nastavak, ali i započinjanje lečenja tih pacijenata, i za to je iz budžeta za 2024. godinu obezbeđeno ukupno 7.200.000.000 dinara. Sredstva su namenjena onim pacijentima za koja Republička stručna komisija za retke bolesti donese odluku da je lečenje neophodno i prioritetno.

Sitan novac
Foto: Pixabay.com

Vlada je usvojila i Uredbu o utvrđivanju Programa podsticanja regionalnog rasta u Republici Srbiji u 2024. godini, koja za cilj ima i jačanje regionalnih institucionalnih kapaciteta, institucionalne infrastrukture za podsticanje tog rasta i razvoja i jačanje kapaciteta za strateško planiranje razvoja na regionalnom i lokalnom nivou. Za ove namene obezbeđena su sredstva u ukupnom iznosu od 315.000.000 dinara.

Programom su, pored ostalog, utvrđeni ciljevi, mere, način i praćenje realizacije, definisani podnosioci projekata, oblasti, uslovi i način finansiranja, kriterijumi za utvrđivanje predloga za raspodelu sredstava, način i rok podnošenja prijava, potrebna dokumentacija za podnošenje projekata, postupak odabira prijava i izveštavanje.

“Ovaj dokument usvojen je zbog potrebe da se uspostavi kontinuitet sistemske podrške u podsticanju regionalnog razvoja na celoj teritoriji Srbije, integracija, koordinacija i usklađivanje regulative, institucija i aktivnosti Vlade i jedinica lokalne samouprave”, saopšteno je iz Vlade.

Na sednici je usvojena i izmenjena Uredba o nacionalnim sportskim priznanjima i novčanim nagradama, kojom su iznosi za osvojene medalje povećani.

Novčane nagrade sportistima, posebno za sportske rezultate ostvarene na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama i Šahovskoj olimpijadi, od velikog su interesa za razvoj i afirmaciju sporta, za što bolju motivaciju i pripremu sportista za postizanje još boljih rezultata koji će doprineti afirmaciji i ugledu naše države, naglašeno je u saopštenju Vlade.

  • colorida_cielo

    13.2.2024 #1 Author

    Kako vlada može da usvoji nešto kada nije ni formirana? – Jel to ova odlazeća vlada koja će nastaviti da vlada samo će ljudi da zamene pozicije i sve će ostati isto.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...