Znanje i kontakti podjednako važni kao i novčana ulaganja

Anđeli investitori pomažu rast srpskog startap ekosistema

Bolji posaoInovacijeInvesticijeIzdvajamoPoslovanje

4.2.2024 16:54 Autor: Marko Andrejić 15

Anđeli investitori pomažu rast srpskog startap ekosistema Anđeli investitori pomažu rast srpskog startap ekosistema
Anđeli investitori predstavljaju značajnu grupu ulagača koja bi mogla da pruži važan podsticaj domaćem startap ekosistemu i podršku kompanijama u ranoj fazi razvoja. Značajan... Anđeli investitori pomažu rast srpskog startap ekosistema

Anđeli investitori predstavljaju značajnu grupu ulagača koja bi mogla da pruži važan podsticaj domaćem startap ekosistemu i podršku kompanijama u ranoj fazi razvoja. Značajan doprinos ovoj vrsti investicija dala je i mreža poslovnih anđela Inicijative Digitalna Srbija (DSI), koja je od svog osnivanja pre dve godine investirala milion evra u deset domaćih startapa.

Spoj startap kompanija i poslovnih anđela jedan je od ključnih preduslova za razvoj inovacionog ekosistema, rekao je nedavno advokat Jovan Pavlović u razgovoru za Biznis.rs. On je istakao da su poslovni anđeli odavno prisutni širom sveta, a reč je najčešće o osobama sa bogatim poslovnim znanjem i iskustvom, koji sopstvena sredstva ulažu u perspektivne startapove.

Najčešće ulažu u početnoj fazi razvoja, kada se mladi preduzetnici sa dobrom idejom suočavaju sa problemom da ne mogu početno finansiranje da dobiju od banaka, nemaju svoj novac, niti mogu da pozajme od roditelja ili prijatelja. Zato Pavlović smatra da anđeosko investiranje predstavlja važan podsticaj domaćem startap ekosistemu, jer ova vrsta investitora ne pruža samo finansijska sredstva, već i svoje poslovno znanje i iskustvo.

Startap ekosistemu Srbije definitivno su neophodne rane investicije. Pored finansijske podrške za razvoj poslovanja, one su i prva potvrda od strane iskusnih ljudi iz privrede da ideja vredi i signal za sve dalje investicije.

„Nakon što sam provela ceo život na Bliskom Istoku i u Africi, povratak u Srbiju otvorio mi je oči prema rastućoj sceni startapa, koja je prepuna potencijala za međunarodno širenje. Moja odluka da se pridružim mreži anđela Inicijative Digitalna Srbija bila je strateški korak kako bih uronila u ovaj dinamičan ambijent. Za mene kao anđela ovo iskustvo je edukativno, proširuje razumevanje investiranja u startape i podstiče veze sa kolegama investitorima”, izjavila je Nela Lukić, investitorka i strateg za komunikacije.

U razgovoru za Biznis.rs Nela kaže da je startap ekosistem u Srbiji dosta mlad, ali da to nije prepreka već naprotiv – prilika više za rast, i to brzi rast, ako dobije odgovarajuću podršku. Ona smatra da imamo fenomenalne startap kompanije koje su se već pokazale i na međunarodnom tržištu, poput Vega IT ili Tenderly-ja, a postoji i dosta potencijala jer je očigledno prisustvo talenata.

Nela Lukić / Foto: privatna arhiva

“U Srbiji sam tek četiri godine, u startap ekosistemu godinu dana, a u celu priču sam ušla tako što sam radila za jednu startap kompaniju i tada sam krenula da komuniciram sa investitorima. Kada gledam i upoređujem naše startape sa drugim ekosistemima na Balkanu i na Baltiku, činjenica je da jesmo mladi i da ima sve više konkurencije, ali kada posmatram Bliski Istok, gde sam radila poslednjih 15 godina, totalno su drugačiji. Tamo ima mnogo više novca i državni interes je da podrže startape. Stalno prave budžete za gejming, za veštačku inteligenciju, za Metaverse, zato što imaju sredstva. Mi ovde nismo toliko bogati, ali stiže sve više podrške, tu su akceleratori, grantovi za ideje i mlade startapove, one u seed stage fazi…”, optimistična je naša sagovornica.

Ona ocenjuje da novac jeste glavni izazov za srpske startape, ali smatra da je izazov i talenat, zato što svi žele da idu u inostranstvo i tako dolazi do odliva mozgova (brain drain). Pravo pitanje je kako zadržati te ljude u Srbiji i kako da ih motivišemo da grade nešto svoje odavde.

“To su najveći izazovi. Regulativa u Srbiji je sve bolja, ima dosta podrške od Inovacionog fonda, od Inicijative Digitalna Srbija, ali rast koji nam treba je još uvek spor. Takođe, svaki startap koji krene sa radom mora da ide ka međunarodnom tržištu, to bi trebalo da im bude cilj, osim ako su baš specijalizovani za naše tržište”, ističe Nela Lukić.

Na pitanje kako da srpski startapi dođu do većih investicija, odgovorila nam je konkretno – “tako što će početi sa malim”. Takođe, napominje značaj uloge anđela investitora i razvoja mreže takvih ulagača. Inicijativa Digitalna Srbija je u poslednjih godinu dana skoro duplirala broj anđela u svojoj mreži.

“Nije tu još dovoljan balans jer imamo samo pet žena, a ja bih volela da ih vidim više koje investiraju pošto imamo stvarno jake žene na visokim pozicijama, koje se i bave investicijama u nekim drugim sektorima. Volela bih da prošire svoj portfolio jer imaju i dosta znanja koje mogu da prenesu startapima. Takođe, ima relativno malo žena i među osnivačima startapa. Mislim da je jedan od načina da se ispravi ta razlika – umrežavanje!”

Nela smatra da su i anđeli investitori put do više međunarodnih kontakata. Kao primer navodi nedavni razgovor sa poznanikom koji ima startap u Americi, a koji je posle razgovora sa Nelom odlučio da talente u oblasti veštačke inteligencije potraži baš u Srbiji i da kod nas formira svojevrsni hab.

“Možda i najveća uloga anđela je povezivanje sa većim investitorima! Jer – anđeli imaju dva krila. Naše jedno krilo je finansijsko ulaganje i to je najveća podrška jer se tako razvija i proizvod i ljudi, a drugo krilo je – znanje. Na primer, ja sam ekspert za komunikacije, radila sam na nekoliko tržišta, dosta sam umrežena u biznisu, što znači da mogu svom startapu da se nađem kao podrška i za komunikaciju i za odnose sa investitorima, kao i za razvoj na nekom drugom tržištu. Zato treba da nas iskoriste u potpunosti. Ako razmišljaju samo o novcu koriste samo polovinu potencijala, i onda – ne letimo koliko bismo mogli”, objašnjava Nela Lukić.

Mišljenja je da svaki tech proizvod danas mora da ima elemente AI, ali nešto što je čista veštačka inteligencija “mora da bude spektakularno”! Dosta perspektive za srpski ekosistem vidi u zdravstvu – health tech, med tech, biotech proizvodi, kao i u gejming sektoru koji brzo raste. Tu su i zelena energija, obnovljivi izvori…

Što se tiče konkurencije, kaže da je Balkan prirodno tržište na kome se takmičimo, ali sa rastom konkurencija postaju i Poljska, Estonija, Litvanija. Ipak, tvrdi da ima dosta mesta i za saradnju, kako bi ceo region rastao zajedno.

Slično vidi situaciju i među anđelima investitorima, gde se različite grupe iz Rumunije, Crne Gore, Severne Makedonije, povezuju sa našim investitorima, i praktično je više reč o umrežavanju nego o međusobnom takmičenju.

“Kada je reč o planovima, mislim da je prošla godina bila dosta teška, a da će i 2024. biti veoma izazovna za ceo ekosistem. Ipak, ako se malo promeni način rada venture capital fondova, ako ne budu jurili ogroman rast kao 2021/22. mislim da ima prostora. Možda će morati da prave malo dugoročnije planove i da gledaju kako mogu da rastu i u drugim zemljama, ali ne toliko brzo”, zaključuje naša sagovornica.

Od malena učila da investira u budućnost

Nela Lukić je trenutno fokusirana na podršku srpskom startap ekosistemu. Pored Inicijative Digitalna Srbija sarađuje i sa Impact Hubom, a članica je i Female Neta, udruženja za poslovne žene. Život je provela na Bliskom Istoku i u Africi, pa ne čudi drugačiji način razmišljanja i potreba za različitim investicijama.

Kada ste počeli da investirate u startape i kako ste se odlučili za to?

Odrasla sam u inostranstvu i roditelji su me od malena učili da bi trebalo da investiram u budućnost. Krenula sam sa nekretninama, prvu sam kupila kada sam imala 25 godina i tako sam razvijala svoj portfolio – svakih nekoliko godina uložim u neku investicionu nekretninu. Investiram i na berzi, malo manje, uložila sam u bitcoin kada je bio veliki bum kriptovaluta. Imam taj mindset, pošto sam živela u drugačijoj kulturi nego što je u Srbiji.

Ovde sam počela da radim za jedan američki startap koji ima kancelariju u Srbiji i kada sam se zbog porodice doselila kući videla sam veliki potencijal. Jedan kolega me je odveo u Inicijativu Digitalna Srbija na pitch event i tu sam videla prvi startap u koji sam investirala – ZenHire. To je bilo 2022. i onda sam poželela da budem deo njihove priče, ali sam morala još da istražujem kako funkcioniše ekosistem.

Pričala sam dosta sa kolegama iz DSI, pomogli su mi savetima i onda sam u aprilu 2023. godine investirala u ZenHire, a zatim se i učlanila u DSI. Posle toga sam uložila u još jedan startap, firmu Neofunction, ali sa startapima koji proizvode hardware je malo teže, potrebno je više vremena i više novca. Opet, viša je granica za ulazak, ali je teže iskopirati proizvod, jača je zaštita intelektualne svojine (intellectual property). Sada me zanima hardware u medicinskim uređajima i gledam još jedan startap u koji bih volela da investiram.

Takođe me jako zanima veštačka inteligancija (AI), za koju sam počela da se interesujem još pre sadašnjeg hajpa. To mi je zaista fascinantno”, objašnjava Nela Lukić svoj ulazak na srpsko startap tržište i planove za budućnost.

 • LEBRON

  4.2.2024 #1 Author

  Samo napred

  Odgovori

 • ELLA

  4.2.2024 #2 Author

  Kontakti su uvae najskuplji. Dolaze sa znanjem

  Odgovori

 • VALERIJA

  4.2.2024 #4 Author

  Odlična vest i još boljaza ljude koji nameravaju da započnu sopstvene biznise.

  Odgovori

 • gagica

  4.2.2024 #5 Author

  Sjajna vest za ljude koji planiraju svoj biznis.

  Odgovori

 • LAV

  4.2.2024 #6 Author

  Znanje i kontakti su jako vazni posebno ako se odlucujemo za pokretanje sopstvenog biznisa.

  Odgovori

 • SLAVICA

  4.2.2024 #7 Author

  Odlicna vest

  Odgovori

 • MASVIDAL

  4.2.2024 #8 Author

  Lepo za nas domaci ekosistem

  Odgovori

 • SUNCICA

  4.2.2024 #9 Author

  odlicno

  Odgovori

 • Boba321

  4.2.2024 #10 Author

  dobre vesti

  Odgovori

 • SHALIMAR

  4.2.2024 #11 Author

  Svima koji zapocinju biznis ima nade…

  Odgovori

 • SENSEI

  5.2.2024 #12 Author

  Rast startap sistema u Srbiji nije mala stvar. Samo napred za startapere

  Odgovori

 • DOBRILA

  5.2.2024 #13 Author

  Super za one koji planiraju neki biznis..

  Odgovori

 • LEBRON

  5.2.2024 #15 Author

  Sjajna vest za ljude koji planiraju sopstveni biznis

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...