u oblasti zelenog i niskougljeničnog razvoja čelika, ekonomije i trgovine, logistike i tehnologije

Vučić sa delegacijom kineske provincije Hebei o unapređenju saradnje

SrbijaSvet

17.4.2024 15:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Vučić sa delegacijom kineske provincije Hebei o unapređenju saradnje Vučić sa delegacijom kineske provincije Hebei o unapređenju saradnje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je u sredu delegaciju kineske provincije Hebei na čelu sa sekretarom provincijskog Кomiteta Кomunističke partije Кine Nijem Juefengom, sa... Vučić sa delegacijom kineske provincije Hebei o unapređenju saradnje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je u sredu delegaciju kineske provincije Hebei na čelu sa sekretarom provincijskog Кomiteta Кomunističke partije Кine Nijem Juefengom, sa kojim je razgovarao o jačanju strateškog partnerstva, kao i o unapređenju saradnje u oblasti zelenog i niskougljeničnog razvoja čelika, ekonomije i trgovine, logistike i tehnologije.

Vučić je naglasio da je vlasnik železare u Smederevu, kompanija HBIS, čije sedište je u provinciji Hebei, stub višestruke saradnje i jedan od nosećih zajedničkih projekata Srbije i Kine u okviru inicijative „Pojas i put“, saopšteno je iz Predsedništva, prenosi Beta.

Kako je istaknuto, Vučić je zahvalio predsedniku Kine Si Đinpingu „na ogromnom doprinosu i ličnom angažovanju u promovisanju snažnih bilateralnih odnosa između Srbije i Кine, što je dodatno potvrđeno prošle godine kada su dve zemlje potpisale Sporazum o slobodnoj trgovini“.

spoljnotrgovinska razmena
Foto: Pixabay.com

Po oceni predsednika Srbije, u okviru saradnje sa Кinom je partnerski odnos sa provincijom Hebei od izuzetnog značaja za Srbiju, jer je to jedna od ekonomski najsnažnijih regija sa impresivnom godišnjom stopom rasta i ogromnim ulaganjima u razvoj novih tehnologija i industrija, na kojima paralelno radi uz ubrzanu modernizaciju postojećih postrojenja.

Kompanija HBIS Srbija je, kako je naveo, imala značajna ulaganja u ekološku proizvodnju čelika, sledeći korporativnu posvećenost HBIS dekarbonizaciji i zelenim tehnologijama.

„Železara Smederevo simbolizuje ekonomski razvoj naše zemlje, budući da je i dalje jedan od prvih izvoznika iz Srbije, uprkos složenim geopolitičkim prilikama koje su ostavile traga u svim ekonomijama Evrope i šire“, rekao je Vučić.

Dodao je da je Srbija impresionirana napretkom koji je kineska industrija napravila u provinciji Hebei, pogotovo u zelenoj vodoničnoj tehnologiji za proizvodnju čelika bez ugljenika, što bi moglo da donese još novih projekata od ključnog značaja za Srbiju i region.

Vučić je pozvao kineske kompanije zainteresovane za investiranje u brojnim drugim oblastima, poput poljoprivrede i infrastrukture da dođu i ulažu u Srbiju, budući da je dosadašnja saradnja između dve zemlje, utemeljena na poverenju i partnerskom odnosu, rezultirala realizacijom nekih od najvažnijih projekata koji su snažno pokrenuli rast i razvoj Srbije, navodi se u saopštenju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...