broj srpskih startapa premašiće 50

Web Summit 2024 u Lisabonu okupiće više od 15.000 osnivača startapa

SrbijaSvetU fokusu

2.10.2024 18:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Web Summit 2024 u Lisabonu okupiće više od 15.000 osnivača startapa Web Summit 2024 u Lisabonu okupiće više od 15.000 osnivača startapa
Web Summit, najveća konferencija posvećena novim tehnologijama, biće održan od 11. do 14. novembra u Lisabonu, i ugostiće najveći broj startapa ikada, a među... Web Summit 2024 u Lisabonu okupiće više od 15.000 osnivača startapa

Web Summit, najveća konferencija posvećena novim tehnologijama, biće održan od 11. do 14. novembra u Lisabonu, i ugostiće najveći broj startapa ikada, a među njima će se naći i rekordni broj srpskih kompanija.

Prvi put broj srpskih startapa koji će se predstaviti u Lisabonu premašiće 50, što predstavlja više nego dvostruko veći broj u poređenju sa 2023. godinom. Ova eksplozija rasta potvrđuje sve veći uticaj Srbije na globalnoj tech sceni rekao je Pedi Kosgrejv suosnivač Web Summit konferecije, saopštila je Privredna komora Srbije.

On je u objavi na LinkedIN-u naveo da će mnoge zemlje nastupiti sa većim brojem učesnika na ovogodišnjem Web Summitu pa će tako broj startapa iz Sjedinjenih Američkih Država koji će izlagati ove godine premašiti 250, dok će Velika Britanija i Nemačka imati po oko 300 startapa, što je značajan skok u poređenju sa prošlom godinom. Španija će imati oko 170, a Italija 100 startapa, što je povećanje od preko 50 odsto za obe zemlje u odnosu na 2023.

Kako je istakao ono što je posebno interesantno je rast učesnika sa netradicionalnih tržišta. Pored Srbije, Finska takođe beleži dupliranje broja startapa u samo jednoj godini.

Procena je da će Web Summit ove godine okupiti oko 15.000 osnivača, a mnogo više njih dolazi kako bi učestvovali u umrežavanju, slušanju i učenju navodi Kosgrejv.

Kako ističe, veliki deo ovog rasta pokreće talas startapa koji se sami finansiraju, bez tradicionalnih investicija rizičnog kapitala. Ovaj fenomen najavljuje novu eru u tehnološkoj industriji. Umesto traženja investicija, glavni fokus novih startapa je pronalaženje kupaca. Tech svet se menja, a Web Summit prilagođava se ovoj novoj realnosti, objašnjava Kosgrejv.

On ukazuje na činjenicu da se sve više startapa samostalno finansira, a kao razloge navodi niže troškove razvijanja softvera, pristupačnije skaliranje startapa, kao i da je lakše nego ikada doći do kupaca.

Ove godine u Lisabonu na Web Summitu učestvovaće nova generacija osnivača i startapa, a među njima i srpski pioniri tech.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.