Državno preduzeće za promet naoružanja plasiralo ukupno tri emisije obveznica

Yugoimport SDPR isplatio prvi anuitet emisije korporativnih obveznica vredne 47 milijardi dinara

BerzaPoslovanjeSrbija

1.3.2024 13:29 Autor: Milica Rilak 3

Yugoimport SDPR isplatio prvi anuitet emisije korporativnih obveznica vredne 47 milijardi dinara Yugoimport SDPR isplatio prvi anuitet emisije korporativnih obveznica vredne 47 milijardi dinara
Yugoimport SDPR isplatio je na kraju februara prvi anuitet III emisije korporativnih obveznica, a vrednost jediničnog anuiteta je 1.735 dinara. Radi se o emisiji... Yugoimport SDPR isplatio prvi anuitet emisije korporativnih obveznica vredne 47 milijardi dinara

Yugoimport SDPR isplatio je na kraju februara prvi anuitet III emisije korporativnih obveznica, a vrednost jediničnog anuiteta je 1.735 dinara. Radi se o emisiji 10-godišnjih dinarskih korporativnih obveznica upisanoj 28. februara prošle godine, koje dospevaju na isti dan 2033. godine, ukupne nominalne vrednosti 47 milijardi dinara, što je nešto više od 400 miliona evra.

Kako je navedeno u Centralnom registru hartija od vrednosti (CRHoV), nominalna vrednost jedne hartije je 10.000 dinara, a prodato je 4.700.000 hartija, isto onoliko koliko je emitovano.

Kada je reč o isplati anuiteta, za ovu emisiju biće isplaćeno ukupno 10 anuiteta, navedeno je u obaveštenju koje je objavio agent emisije – Banka Poštanska štedionica.

Yugoimport SDPR je, inače, emitovao još dve emisije korporativnih obveznica, među kojima je prva petogodišnja dinarska emisija upisana 10. septembra 2020. godine, ukupne nominalne vrednosti 15,27 milijardi dinara.

Te godine, tokom pandemije korona virusa, Narodna banka Srbije je proširila listu hartija od vrednosti koje se mogu koristiti u monetarnim operacijama centralne banke, uključivanjem hartija koje izdaju preduzeća sa odgovarajućim bonitetom.

Foto: Sajam naoružanja i vojne opreme Partner 2023.

Prema odluci Izvršnog odbora NBS, centralnoj banci je omogućeno da korporativne obveznice kupuje na sekundarnom tržištu, odnosno od domaćih banaka, ali samo kompanija-izdavalaca sa sedištem u Srbiji čiji je bonitet ocenjen najmanje ocenom B u Agenciji za privredne registre.

Narodna banka tada je na raspolaganju imala ukupno 55 milijardi dinara za kupovinu korporativnih obveznica emitovanih do 31. decembra 2020. godine.

Do kraja 2020. osim prve emisije korporativnih obveznica Yugoimporta takve hartije emitovale su i njegove ćerke firme Borbeni složeni sistemi (emisija od 9. septembra 2020. ukupne nominalne vrednosti 5,4 milijarde dinara) i PMC Inženjering (takođe emitovane 9. septembra 2020. ukupne nominalne vrednosti 2,82 milijarde dinara).

Drugu emisiju desetogodišnjih dinarskih korporativnih obveznica Yugoimport SDPR upisao je 3. oktobra 2022. godine, a ukupna nominalna vrednost iznosi 6,65 milijardi dinara.

Na domaćem tržištu korporativne obveznice za sada je emitovalo ukupno 11 kompanija iz različitih delatnosti, sa privatnim i državnim kapitalom.

Među njima su Šabačka mlekara i Energoprojekt, W.D. Concord West, ali i Telekom Srbija, čija petogodišnja korporativna obveznica iz emisije nominalne vrednosti 23,5 milijarde dinara dospeva u septembru sledeće godine.

JUGOIMPORT-SDPR JP BEOGRAD

BULEVAR UMETNOSTI 2, 11070, Beograd (Novi Beograd), Srbija

Poslovni prihodi (RSD):
15.265.743.000,00 (2022)
Broj zaposlenih:
359 (2022)

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...