ZA BOLJE UPRAVLJANJE OPŠTINAMA I GRADOVIMA Prijave za novi krug stručne podrške otvorene do 30. oktobra

SrbijaVesti

23.9.2020 18:30 Autor: Julijana Vincan 0

ZA BOLJE UPRAVLJANJE OPŠTINAMA I GRADOVIMA  Prijave za novi krug stručne podrške otvorene do 30. oktobra ZA BOLJE UPRAVLJANJE OPŠTINAMA I GRADOVIMA  Prijave za novi krug stručne podrške otvorene do 30. oktobra
Projekat Reforma lokalnih finansija u Srbiji II (RELOF2), koji podržava Vlada Švajcarske, uputio je javni poziv lokalnim samoupravama u Srbiji. U pitanju je novi... ZA BOLJE UPRAVLJANJE OPŠTINAMA I GRADOVIMA  Prijave za novi krug stručne podrške otvorene do 30. oktobra

Projekat Reforma lokalnih finansija u Srbiji II (RELOF2), koji podržava Vlada Švajcarske, uputio je javni poziv lokalnim samoupravama u Srbiji. U pitanju je novi krug stručne podrške u uspostavljanju finansijskog upravljanja i kontrole i interne revizije u opštinskim i gradskim upravama. 
 
Kako je saopšteno, opštine i gradovi kojima je potrebna stručna i tehnička podrška mogu da se do 30. oktobra prijave na konkurs projekta RELOF2. 
 
Napominju da je uspostavljanje sistema finansijskog upravljanja i kontrole i interne revizije zakonska obaveza javnog sektora Srbije i ujedno preduslov za zatvaranje poglavlja 32 pri pristupanju u EU. 

Poslovni sastanak
Foto: Pexels.com

Uspostavljanje ovih mehanizama je deo reforme javnih finansija u okviru sveukupne reforme javne uprave, navodi se u saopštenju. 
 
Projekat će izabranim opštinama tokom 2021. i 2022. godine obezbediti ekspertsku podršku u primeni propisa, uspostavljanju procedura i uvođenju novih alata u ove tri oblasti.

Rukovanje
Pixabay.com

Cilj je da se unapredi način planiranja, raspodele i kontrole trošenja budžetskih sredstava, kao i nadzor nad radom lokalnih javnih preduzeća. 
 
Na ovaj način se podržava stabilnost javnih finansija jedinica lokalne samouprave, bolje pružanje usluga građanima i veća transparentnost u radu lokalnih uprava. 

Digitron i papiri
Foto: Pixabay.com

Vlada Švajcarske je 2016. godine pokrenula prvi RELOF projekat. Tada je podržala Vranje, Knjaževac, Paraćin, Osečinu, Sremsku Mitrovicu i Užice da bolje upravljaju budžetskim sredstvima.
 
Projekat je nastavljen lane kao RELOF2 i tokom 2019. i 2020. godine podržava 33 jedinice lokalne samouprave u uspostavljanju finansijskog upravljanja i kontrole, interne revizije i unapređenju nadzora nad lokalnim javnim preduzećima. 

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...