ebrd i eu u saradnji sa ministarstvom privrede

Za četiri godine Programa za konkurentnost MSP 419 domaćih firmi dobilo sredstva

PreduzetnikSrbija

8.12.2023 13:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Za četiri godine Programa za konkurentnost MSP 419 domaćih firmi dobilo sredstva Za četiri godine Programa za konkurentnost MSP 419 domaćih firmi dobilo sredstva
Zahvaljujući programu koji sprovode Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uz finansijsku podršku Evropske unije (EU) i u saradnji sa Ministarstvom privrede Republike... Za četiri godine Programa za konkurentnost MSP 419 domaćih firmi dobilo sredstva

Zahvaljujući programu koji sprovode Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uz finansijsku podršku Evropske unije (EU) i u saradnji sa Ministarstvom privrede Republike Srbije, 419 srpskih preduzeća uspešno je realizovalo investicione projekte i unapredilo svoju konkurentnost,

Program za konkurentnost MSP, koji se sprovodi od 2019. godine u Srbiji, a sada je u završnoj fazi, nudi malim i srednjim preduzećima pristup kreditima EBRD-a i EU grantovima (15 odsto od iznosa kredita) za investiranje u unapređenje poslovanja sa ciljem dostizanja standarda EU i povećanja konkurentnosti. Sredstva su plasirana preko lokalnih poslovnih banaka.

Putem programa, preduzeća su obezbedila finansiranje za investicije u iznosu od 107 miliona evra u kreditima od EBRD-a, uz dodatnih 9,5 miliona evra podsticajnih grantova od Evropske unije iz nacionalnih i regionalnih pretpristupnih fondova. Sredstva EU u iznosu od približno 10 miliona evra obezbeđena na predlog Ministarstva privrede.

Delegacija EBRD, Evropske unije i Ministarstva privrede posetila je jedno preduzeće koje je učestvovalo u programu, reč je o MNG Plastik Gogić. Ova privatna kompanija koja se bavi proizvodnjom plastičnih kanti za otpad, kaca kao i sedišta za sportske stadione, investirala je u centralizovani sistem za prenos sirovina iz silosa do proizvodnog pogona. Finansiranje je obezbedila putem Intesa Leasinga.

„Ovom investicijom ostvarili smo veću produktivnost uz značajna smanjena otpada kao i energije, ali i poboljšanja u pogledu kvaliteta proizvoda i unapređenje zaštite i bezbednosti na radu. Mi trošimo preko 15,000 tona sirovog materijala svake godine tako da i jedan odsto uštede nama znači mnogo. U svakom slučaju smo planirali ovu investiciju ali su nam dobri uslovi finansiranja i grant koji smo dobili putem ovog programa ipak značili“, navodi Goran Gogić, suvlasnik kompanije.

MNG Plastik Gogić se nalazi u Inđiji, a čak 90 odsto preduzeća finansiranih putem programa nalazi se van Beograda, gde je pristup finansiranju za preduzeća često još teži.

Većina investicija bila je u sektoru proizvodnje, transporta, poljoprivrede, maloprodaje i usluga, građevinarstva, proizvodnje hrane i pića.

Podržane investicije bile su u skladu sa najmanje jednom direktivom EU u oblastima energetske efikasnosti i zaštite životne sredine, zdravlja i bezbednosti i bezbednosti i kvaliteta proizvoda Aleksandra Vukosavljević, direktorka EBRD-a za finansijske institucije, Zapadni Balkan i Istočnu Evropu, rekla je da pristup finansijskoj podršci može podstaći lokalne firme da ulažu u jačanje svoje konkurentnosti.

“Drago nam je što vidimo da je naša podrška stigla do tolikog broja lokalnih firmi u Srbiji. Zajedno sa našim partnerima, Evropskom unijom i Ministarstvom privrede Srbije, nastavljamo da poboljšavamo pristup finansijama za MSP u Srbiji kroz nove programe podrške koji će uskoro uslediti.“

„Mala i srednja preduzeća su od vitalnog značaja za privrede Zapadnog Balkana. Nadovezujući se na našu dugogodišnju saradnju sa ERBD u Srbiji, nastavljamo da podržavamo MSP u jačanju njihove otpornosti i ulaganju u održivi rast. Projekti koje finansira EU u Srbiji promovišu otvaranje novih radnih mesta, ekonomski i tehnološki razvoj i unapređenje zakonodavnog okvira, što sve doprinosi poboljšanju ekonomskog pejzaža”, istakao je Martin Klauke (Martin Klaucke), šef operativnog odeljenja Delegacije EU u Srbiji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...