Paket tehničke podrške od milion evra za unapređenje procesa

EBRD i Italija pomažu modernizaciju srpske železnice

BiznisInfrastrukturaSrbija

28.11.2023 11:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

EBRD i Italija pomažu modernizaciju srpske železnice EBRD i Italija pomažu modernizaciju srpske železnice
Preduzeće Infrastruktura železnice Srbije pokreće program za unapređenje svog korporativnog upravljanja i operativnih performansi uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i... EBRD i Italija pomažu modernizaciju srpske železnice

Preduzeće Infrastruktura železnice Srbije pokreće program za unapređenje svog korporativnog upravljanja i operativnih performansi uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i njenih donatora.

Paket tehničke pomoći podrazumeva tri projekta.

Prvi projekat ima za cilj da pomogne Infrastrukturi železnice Srbije da unapredi svoje korporativno upravljanje, dok će se drugi projekat baviti unapređenjem operativnih performansi preduzeća.

Treći projekat tehničke pomoći uslediće početkom 2024. godine i biće usmeren na pomoć železničkom sektoru u uspostavljanju nezavisnog regulatora tržišta i integraciju srpske železnice u transportno tržište EU.

Tehničku pomoć finansira Italija (preko Centralnoevropske inicijative) i EBRD.

Ovi projekti prate finansijski paket od 2,2 milijarde evra koji su zajednički obezbedili EBRD (kredit od 550 miliona evra), Evropska unija (investicioni grant od 598 miliona evra) i Evropska investiciona banka (kredit od 1,1 milijarde evra) za modernizaciju 230 kilometara brze železničke pruge koja će povezati Beograd sa Nišom.

„Sve će to omogućiti da se srpske železnice modernizuju do kraja ove decenije, u skladu sa potrebama i očekivanjima građana, privrede i države i da zauzmu mesto koje zaslužuju na mapi razvijenih evropskih puteva”, istakao je Nebojša Šurlan, generalni direktor Infrastrukture železnica Srbije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...