radionice u Kragujevcu, Užicu, Nišu i Beogradu, biće održane od 11. do 13. jula

Za primenu energetske efikasnosti u zgradama do sada obučeno oko 150 profesionalnih upravnika

BiznisSrbija

8.7.2023 14:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Za primenu energetske efikasnosti u zgradama do sada obučeno oko 150 profesionalnih upravnika Za primenu energetske efikasnosti u zgradama do sada obučeno oko 150 profesionalnih upravnika
Oko 150 profesionalnih upravnika zgrada i predstavnika lokalne samouprave obučeno je za primenu energetske efikasnosti u stambenim zgradama, na do sada održanim radionicama u... Za primenu energetske efikasnosti u zgradama do sada obučeno oko 150 profesionalnih upravnika

Oko 150 profesionalnih upravnika zgrada i predstavnika lokalne samouprave obučeno je za primenu energetske efikasnosti u stambenim zgradama, na do sada održanim radionicama u Beogradu, Somboru, Zaječaru i Novom Sadu, u okviru projekta „Bolja energija“ koji realizuje Privredna komora Srbije u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID).

Seriji radionica, namenjenih organizatorima profesionalnog upravljanja, upravnicima višestambenih zgrada, opštinskim energetskim menadžerima i službenicima lokalnih samouprava zaduženim za stambena pitanja, prethodila je jednodnevna ekspertska obuka trenera, kako bi svoja znanja u oblasti energetske efikasnosti zgrada preneli na upravnike i predstavnike lokalne samouprave, navodi se u saopštenju PKS.

Obuka trenera obuhvatila je pregled sektora višestambenog stanovanja u Srbiji, uredbe koje regulišu pitanja vezana za stambene zgrade i EE/OIE, tehničko-ekonomska rešenja primene EE i OEI u zgradarstvu, zatim, studije slučaja energetske sanacije stambenih zgrada u Srbiji i regionu, praktično iskustvo i primer energetske sanacije energetski neefikasne zgrade, ulaganja u energetsku sanaciju stambenih zgrada i uloge upravnika zgrada i lokalne zajednice.

Polaznici obuke stiču znanja o mogućnostima unapređenja energetske efikasnosti u stambenim zgradama, osposobljavaju se da identifikuju potrebe za energetskom rekonstrukcijom zgrade, kao i da pronađu raspoložive modele finansiranja, izvore sredstava i procedura neophodnih za unapređenje efikasnosti.

„Upravo su profesionalni upravnici i predstavnici lokalne samouprave jedan od najvažnijih aktera u celom procesu, jer oni treba pre svega da se informišu o ovoj temi i da primene znanje u praksi kada u punom kapacitetu počne primena zakona i propisa o energetskoj efikasnosti“, kaže Milica Knežević, master inženjer arhitekture, ekspert PKS za energetsku efikasnost.

Predstojećim radionicama u Kragujevcu, Užicu, Nišu i Beogradu, koje će biti održane od 11. do 13. jula, završava se prvi ciklus obuka. Drugi ciklus planiran je od 25. avgusta do 15. septembra, ističe se u saopštenju.

  • HANA

    9.7.2023 #1 Author

    Samo da rade svoj posao zaista
    profesionalno i sve ok!

    Odgovori

  • DUSAN

    9.7.2023 #3 Author

    Posle obuke sledi i primena.

    Odgovori

  • BLIZANAC

    9.7.2023 #4 Author

    To je bas malo. Ima još puno toga mi da radimo

    Odgovori

  • KIMCHI

    9.7.2023 #5 Author

    Sve super u teoriji, da vidimo kako ce se procedure primenjivati u praksi

    Odgovori

  • ŽIZI

    9.7.2023 #6 Author

    Blago nama sa takvim upravnicima…

    Odgovori

  • SHALIMAR

    9.7.2023 #7 Author

    Videcemo kroz praksu koliko su obuceni…

    Odgovori

  • Brana

    12.7.2023 #9 Author

    Videčemo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...